Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокуратурата ще опита за втори път да осъди Илко Семерджиев

11 декември 2018, 07:14 часа • 4144 прочитания

Бившият служебен здравен министър Илко Семерджиев ще се изправи пред Софийския апелативен съд (САС) утре (12 декември). Той ще отговаря по делото по протест на прокуратурата срещу оправдателната присъда, наложена на Семерджиев от Софийския градски съд в средата на юни тази година, предаде "24 часа".

Семерджиев беше обвинен от спецзвеното "Антикорупция", че на 24 март 2017 година е заплашвал с уволнение Асена Стоименова, по онова време изпълнителен директор на агенцията по лекарствата (ИАЛ) към Министерството на здравеопазването. Според прокуратурата той я заплашил в телефонен разговор, че ако не назначи определен човек за свой заместник "може да я уволни, а може да направи и други неща".

Министърът беше даден на съд за престъпление против реда на управлението и му бе наложена мярка за неотклонение “подписка”. След края на делото на първа инстанция той каза, че оправдателната присъда е била "напълно очаквана" и че обвинението срещу него е, защото е "бръкнал в гнездо на оси". Пред апелативния съд защитата му няма да представя нови доказателства. Прокуратурата ще оспорва мотивите за оправдателната присъда.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес