Прокуратурата започна проверка дали България спазва санкциите срещу Русия

1836
Прокуратурата започна проверка дали България спазва санкциите срещу Русия
Снимка: iStock

Върховната административна прокуратура (ВАП) е наредила проверка дали у нас се изпълняват санкциите на Европейския съюз срещу Русия. Това съобщиха от държавното обвинение на 28 април, петък.

В прессъобщението, публикувано в сайта на прокуратурата, не се споменава точно по какъв повод е разпоредена проверката. Става ясно, че е образувана преписка "по информация в средства за масово осведомяване, свързана с начина на изпълнение от Република България на санкции, наложени от Европейския съюз (ЕС) на Русия".

Да заобиколиш санкциите: Луксозният живот на семейството на Пригожин

През 2017 г. една 77-годишна баба от Санкт Петербург се записва на уроци по рисуване. Може да е изглеждала като поредната пенсионерка, ...

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев каза в неделя по Нова телевизия, че през една българска банка минавали големи парични преводи, свързани с Русия. Тоест - перат се пари от сделки на руски олигарси с преводи към Унгария. Добрев обаче заяви, че банката не е с българска собственост. ГЕРБ щели да внесат законопроект, който ще спре тази практика, по думите му.

След това Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира и възложи проверка на ДАНС.

Сега от ВАП цитират Регламент на Съвета на ЕС от 17 март 2014 година относно ограничителни мерки по отношение на действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, както и Регламент от 31 юли 2014 година относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Според тези документи държавите членки установяват правила относно санкциите, приложими за нарушение на горепосочените разпоредби, и вземат всички необходими мерки, за да осигурят тяхното прилагане, като уведомяват Европейската комисия за правилата.

Испания е отказала да предаде на прокуратурата у нас "заговорник" срещу Гешев

Испания отказа да предаде на българската прокуратура един от „заговорниците“ срещу главния прокурор Иван Гешев, както самия...

С решение на Министерски съвет от октомври 2022 г. бе създадена Координационна група по прилагането на ограничителните мерки на ЕС, в която участват представители на всички министерства, ДАНС, Агенцията за обществени поръчки, Агенция „Митници“ и държавни органи, които имат функции във връзка с прилагането на ограничителните мерки на ЕС.

"В съответствие с правомощията да следи за спазване на законността по чл.127 от Конституцията и да предприема предвидените в правото мерки по отношение на актове и действия на административни органи и на основание чл.145 от Закона за съдебната власт, от ВАП са изискани сведения от МС и от всички министерства и ведомства, участващи в Координационната група, за предприети конкретни мерки, действия и издадени актове във връзка с наложените санкции, включително данни за конкретни санкции по отношение на физическите лица или свързаните с тях физически или юридически лица, образувания или органи; разгледани въпроси, свързани с установяването на обхвата, съдържанието, действието и позицията на страната по ограничителните мерки и с идентифицирането на компетентните национални институции по прилагането на мерките и дерогациите от тях; други действия в изпълнение на изискванията на общностното право в разглеждания аспект, както и постигнатите резултати", гласи съобщението от сайта на държавното обвинение.

След получаване на информацията от ВАП ще се извърши преценка относно наличие на основанията за атакуване на незаконосъобразни актове и предприемане на мерки по Закона за съдебната власт, а при констатиране на данни за престъпления от общ характер, ще се сезира компетентната прокуратура.

ОЩЕ: Сметната палата дава "Да, България" и ИТН на прокуратурата

Прокуратурата: ДАНС да провери пере ли пари на руски граждани банка у нас

Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по разпространена информация в медиите, че посредством финансова институция на територ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com