X
 
 

Разбиха престъпна група хакери, занимавали се с пране на пари

689 0
Разбиха престъпна група хакери, занимавали се с пране на пари
Снимка: ПЦ на МВР
Служители от отдел „Киберпрестъпност“- ГДБОП разкриха организирана престъпна група за пране на пари, действала от 2016 година. Действията на експертите са предприети по досъдебно производство, водено  от следователи от Следствения отдел при Специализираната прокуратура. Групата е била създадена с цел пране на пари, придобити от компютърни измами чрез компрометиране на междуфирмена кореспондеция, съобщи Сийка Милева от  Специализирана прокуратура. Членовете на групата са шестима, един е с ливанско, друг с иракско гражданство, но постоянно пребиваващ в страната ни, останалите са български граждани. Повечето от тях са осъждани за кражби и документни измами. Установена е схемата на действие – в обичайната кореспонденция между две търговски дружества се намесва трето лице, представящо се за дружество-доставчик на стоки или услуги. Оттам изпращат проформа-фактура с подменена банкова сметка, като така се отклонява банковата транзакция и тя постъпва по сметка, пряко контролирана от извършителя на компютърната измама. Изяснено е, че извършителят е имал нерегламентиран достъп до пощенски кутии на дружествата – доставчик или получател. Контактите са осъществявани чрез налучкване или изпращане на фишинг имейл или компютърен вирус, като извършителят следи протичащата кореспонденция между търговските дружества и се намесва в момента, в който се уговарят условията по плащането. Точно тогава той изпраща преправена банкова сметка. Механизмът на престъпната дейност – в България се регистрира търговско дружество, чийто управител и собственик е социално слаб, с капитал напр. от 2 лева, като процедурата се извършва чрез определени адвокати. Откриват се банкови сметки, като  задължително се активира услугата онлайн банкиране. Паролата се предоставя от финансови мулета на участниците в организираната престъпна група, те предоставят айбана на банковата сметка на новоучреденото дружество на извършителите на компютърните измами, а те го използват за подмяна на действителната сметка на реалния контрагент на потърпевшата чужда компания.

Финансовите мулета били набирани в София и Своге. Сумите, постъпили по български сметки, веднага се пренареждали в сметки в Китай и Хонконг. Установени са над 90 търговски дружества, регистрирани в  България, чиито сметки са използвани за пране на пари от компютърни измами. Общият размер на измамите възлиза на  44 млн. евро и 15 милиона долара, около 50 измамени компании са със седалища в САЩ. Схемата е "ливанската пералня", допълни Явор Колев, ръководител на специализирания отдел „Киберпрестъпност“ – ГДБОП.

Microsoft: Руски хакери атакуват спортни организации

Известната хакерска група "Стронций" организирано атакува спортни организации на 3 континента, обявиха от Microsoft, цитирани от Reuter...

На 4 декември като са извършени проверки на адреси в София, Своге и село ботевградското с. Новачене. Иззети са множество таблети, компютърни конфигурации, а от един от обектите – и множество копирани лични документи и банкови карти. Повдигнато е обвинение на шестимата за пране на пари, предстои искането на постоянна мярка за задържане. На един от участниците  е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ заради влошено здравословно състояние, допълни тя.

Групата е изключително интересна, подчерта главен комисар Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП.  Действията на разследващите започнаха след получен сигнал от Асоциацията на банките за съмнителни транзакции. Проведени са множество оперативно – издирвателни дейности, благодарение на които е разкрита престъпната група, като реално за първи път се стига на ниво над реалното муле. В България сме стигнали до хората, които създават фирма и установяват възможност за теглене и прехвърляне на парите по електронен път и за набиране на финансови мулета. Хората, които хакват мейлите на фирмите са някъде по света, другите етапи от процеса също са извън наша територия. Жертви на този вид измамна финансова схема са станали много български граждани, подадени са и много жалби. Тази престъпна дейност придобива епидемичен характер, допълни още Спиридонов.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Ето го гаджето на Гери-Никол (СНИМКА)
Ето го гаджето на Гери-Никол (СНИМКА)

От известно време се носят слухове, че Гери-Никол има нов мъж в живота си. Днес певицата потвърди, че е влюбена, като сподели обща снимка с приятеля...

Последно в Актуално