X
 
 

С четвърт милион повече нарушения на пътя спрямо миналата година

972 0
С четвърт милион повече нарушения на пътя спрямо миналата година
Снимка: БГНЕС
Над 250 000 нарушения повече спрямо миналата година е регистрирала "Пътна полиция", казва в интервю за вестник "24 часа" Росен Рапчев, началник на отдел "Пътна полиция" в Главна дирекция "Национална полиция".

Издадени са близо 400 000 фиша за нарушения, установени на място. За миналата година са били 286 хил., което е разлика от 114 хил., информира още Рапчев. "Имаме и 414 000 електронни фиша за нарушения на скоростта, или със 135 хил. повече от миналата година", допълва. По думите му това се дължи на повечето камери и на засиления контрол на местата с тежки катастрофи.

50% от проверените по време акция в Асеновград шофьори са неизрядни

50% от проверените по време на 12-часова полицейска акция в Асеновград шофьори са неизрядни. Точно 39 водачи са заловени в нарушение и ...

От началото на годината са връчени 54 672 електронни фиша през таблетите на пътници и шофьори. Над 192 хил. са наказателните постановления с фиксирана в тях санкция - с над 8 хил. повече от миналата година. 

Тежките катастрофи са 5052 - с 455 загинали и 6458 ранени. От тях 241 са загиналите шофьори, а ранените сред тях са 855. Загиналите пътници са 128 и 2308 ранени. 85 са починалите пешеходци, а ранените са 1287. В сравнение с миналата година загиналите са с 21 по-малко.

На първо място сред причините за катастрофите е скоростта. Заради несъобразена скорост 143-ма са загиналите, а ранените - 1701 при 1300 катастрофи. Втората причина е внезапната промяна на посоката на движението. Става дума за навлизане в насрещното, неправилно изпреварване, неправилно разминаване. Такива са 1150 тежки катастрофи със 150 загинали и 1609 ранени. Отнемането на предимството е третият фактор.

През последните месеци се забелязва увеличение на пияните и дрогираните водачи. "Заловили сме 8867 пияни водачи, от тях 4440 с над 1.2 промила алкохол в кръвта. Те отиват на съд. От тях 3732 са със свалени регистрационни номера и отнети шофьорски книжки", казва Рапчев. С наркотици са засечени 1008 шофьори.

Увеличават се шофьорите, хванати да говорят по телефона зад волана

Увеличение на шофьорите, хванати да говорят по телефона, докато шофират. Това е изводът след акцията на Пътна полиция за незаконосъобра...

Случаите на заловени без книжка са 11 831, като в тази статистика не влизат отнетите книжки, както и временно взетите за неплатени глоби, които са на друг отчет. "Плати ли човек, излиза от статистиката", обяснява началникът на "Пътна полиция". Със свалени табели заради каране без книжка са 9055 собственици на коли, а общо свалените регистрационни номера са 13 795. 

Има 23 стационарни, една система за средна скорост, 148 мобилни камери, които са в патрулките, и 28 триноги.

"И новите, и старите камери понякога имат проблеми. Случи ли се това, уведомяваме поддръжката и се изпращат на ремонт. Ако е за по-дълго, ни дават друга", обяснява Рапчев.

В момента тече обществена поръчка за купуване на нови 56 камери. Те ще са разпределени на база натовареност. "Има и работна група, която изготвя техническата спецификация за единен център за обработка на информацията. Данните от камерите автоматично ще отиват там, а служителите на терен ще работят само за установяването, но не и обработката на данните", разясни шефът на "Пътна полиция".

"Пътна полиция": Когато магистралата е в ремонт, е позволено да се кара в аварийната лента

В участъците на магистралите, които са в ремонт, е позволено да се кара в аварийната лента, за да се облекчи трафикът, каза днес пред ж...

Той информира още, че до края на годината предстоят още 2 акции по линия на ТИСПОЛ - за алкохол и дрога и за тирове и автобуси. През ноември започва и традиционната акция "Зима" съвместно с агенция "Пътна инфраструктура".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
5-те ЗОДИИ с най-труден характер
5-те ЗОДИИ с най-труден характер

Има зодии, с които много трудно можеш да се разбереш, заради това как се отнасят към другите, какъв характер имат и пр. Това е кратка класация на зодиите,...