Сарафов иска окончателно отстраняване на варненски прокурор, но не заради подкупи

1490
Сарафов иска окончателно отстраняване на варненски прокурор, но не заради подкупи
Снимка: БГНЕС

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов внесе предложение до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за дисциплинарно освобождаване от длъжност на апелативния прокурор от Варна Владимир Чавдаров.

Защо?

Припомняме, че в края на юли беше осъществена акция в офиса и дома на Чавдаров. Бяха открити 49 000 евро и 20 000 лева в служебната каса на апелативния прокурор.

Още: ВСС отстрани варненския прокурор, разследван за подкупи

Магистратът е обект на разследване заради множество сигнали за искане и получаване на подкуп, за да бъде повлияно в една или друга посока при решаването на съдебни дела. За намерените пари в служебната каса варненският апелативен прокурор заяви, че това били лични пари от спестявания.

В крайна сметка стана ясно, че той е обвинен за притежание на множество боеприпаси. Прокурорската колегия на ВСС го отстрани за 4 месеца в средата на август, но сега Сарафов иска окончателното освобождаване на Чавдаров.

Държал незаконно 335 броя боеприпаси

Владимир Чавдаров е предаден на съд с обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП), внесен в Софийски градски съд (СГС) на 24.08.2023 г. Той е привлечен към наказателна отговорност за това, че в качеството си на апелативен прокурор на гр. Варна е извършил престъпление по чл. 339, ал. 2, вр. ал. 1 от НК, като е държал в апартамент в гр. Варна голямо количество (335 бр.) боеприпаси за огнестрелно оръжие, без да има надлежно разрешение за това.

Още: Стана ясно колко пари са открити в касата на варненския прокурор, обвинен за подкупи

"В предложението на главния прокурор за дисциплинарно освобождаване на В.Ч. като прокурор в Апелативна прокуратура-Варна се посочва, че установеното държане без надлежно разрешение на голямо количество боеприпаси, както и последвалите действия по привличане на магистрата в качеството на обвиняем и предаването му на съд за извършеното, са широко отразени в националните медии и електронни сайтове в негативен за него и Прокуратурата на Република България аспект", мотивира се изпълняващият длъжността обвинител номер едно. Т.е. - отстраняването на Чавдаров не се иска заради твърденията за подкупи.

Снимка: БГНЕС

Няма морал и почтеност

Главният прокурор посочва, че статутът на Чавдаров като прокурор, заемащ към момента на извършване на деянието ръководна длъжност, изисква висок морал, почтеност, поддържане на доверието в обществото и избягване на всички действия, които могат да накърнят достойнството на професията и да застрашат репутацията на магистратите.

"Допуснатите от магистрата нарушения противоречат на пет разпоредби от Кодекса за етично поведение на българските магистрати, отличават се с висока степен на обществена укоримост и затова следва да се ангажира неговата дисциплинарна отговорност", пише в предложението на Борислав Сарафов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Заключил жена си и детето си: Полицията в Благоевград задържа мъжа

Събраха се в центъра и се биха: Петима са в ареста в Самоковско

Задържаха мъж в София за фалшива бомбена заплаха

Румънец открадна алкохол за близо 4000 лева от Плевен

Скрити в издълбани самуни хляб: Задържаха контрабандни цигари

Батко му го возил: 6-годишно дете е в болница след инцидент с велосипед край Карнобат

За малко да го сгази камион: Дете мина на червено в Бургас

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com