X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Сигнал: РИОСВ-Бургас позволила строителство върху земеделска земя, в полза на частни интереси (ВИДЕО)

1339
Сигнал: РИОСВ-Бургас позволила строителство върху земеделска земя, в полза на частни интереси (ВИДЕО)
Снимка: Личен архив във Facebook
"РИОСВ-Бургас е съгласувала строителство в няколко имота в местността “Поляните”- с. #Синеморец, попадащи в защитена територия и две защитени зони, при положение, че тези имоти са загубили статута си на урбанизирана територия.

По този начин РИОСВ-Бургас на практика е разрешавала строителство върху земеделска земя, и така е облагодетелствала частни интереси, посочва общинският съветник от "Демократична България" Димитър Найденов във Фейсбук.

Историята на незаконен строеж в Синеморец: Глоба под средната заплата в България, а от РИОСВ-Бургас пращат вируси

Глоба от едва 1000 лв  беше наложена от РИОСВ-Бургас за строеж на метри от брега в Синеморец, съвсем близо до забележителните скал...

Работата до момента на прокуратурата по проверка на законността на строителството в местността “Поляните” в Синеморец се отразява широко в медиите, но случайно или не, до момента е насочена в определена посока, която не засяга съществените нарушения, извършени от РИОСВ-Бургас, а именно:

Съгласно Закона за опазване на земеделските земи § 27 от преходните и заключителни разпоредби на закона, всички имоти с променено предназначение на земята, за които не е започнало реализиране на строителство, губят статута си на урбанизирана територия , след 23.05.2017г. и придобиват статут отново на земеделска земя, като тази промяна трябва да се отрази и в кадастралната карта.

Ако инвеститора иска да реализира строителство в такъв имот след тази дата, той отново трябва да проведе процедура по промяна на предназначението. Но за тези имоти, съгласно чл.17 от ЗУЧК не може да стартира такава процедура на този етап, тъй като те се намират в Община Царево, където няма влязъл в сила ОУП. Дори и такъв след време да бъде приет, то показателите на застрояване на тези имоти не могат да бъдат високи, както сега съгласуваните от РИОСВ-Бургас, а трябва да бъдат силно редуцирани в рамките на посочените параметри за зона “А” в ЗУЧК.

Протест в Синеморец: Ще се превърнат ли "Поляните" в квартал?

Протест срещу бетона в защитена местност край Синеморец, показа в ефира си BTV. От днес пада забраната за строителство по Черномориетo ...

Но дори и след тази дата 23 май 2017г. РИОСВ-Бургас е продължавала да разрешава строителство върху на практика вече земеделски земи, като по този начин грубо е нарушавала закона.

За част от тези случаи съм сезирал прокуратурата, както за местността Поляните в Природен парк Странджа, така и на други места.

Поискал съм от прокуратурата, с оглед на високия обществен интерес да се извърши проверка на всички издадени след 23 май 2017г. решения на РИОСВ- Бургас, за да се установи на колко още места по цялото ни южно черноморие инспекцията е облагодетелства нечии частни интереси, с цената на нарушаването на закона.

Настоящия директор на РИОСВ-Бургас е придвижвала към онзи момент процедурите за въпросните имоти като началник отдел “Био разнообразие, защитени територии и защитени зони” и носи пряка отговорност за неспазването на законите, но вместо това бива повишена на поста директор без задължителния за длъжността конкурс.

Екозащитници на протест срещу застрояването в Синеморец, алармират и за проблемен ремонт в Балкана

Природозащитници излизат на протест срещу застрояването в Синеморец, става ясно от инициатива в социалните мрежи. Очаква се да се вклю...

Надявам се усилията ни да дадат резултат и в крайна сметка законът да бъде наложен, а обществения интерес защитен", завършва общинският съветник.

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Почитаме Св. Стилиан
Почитаме Св. Стилиан

Св. Стилиан е роден и живял в периода между 400 и 500 г. сл. Р. Хр. в Пафлагония, която се простирала покрай южния бряг на Черно море в Мала Азия. Благословен...