Следовател осъди прокуратурата и ГДБОП да ѝ платят 27 000 лв. за незаконно подслушване

3547
Следовател осъди прокуратурата и ГДБОП да ѝ платят 27 000 лв. за незаконно подслушване
Снимка: Pixabay

Столичната следователка Радиана Абдулова осъди ГДБОП и прокуратурата да ѝ платят общо 27 000 лева обезщетение за вреди от незаконно подслушване, съобщава Lex.bg.

Следователката всъщност заведе дела срещу двете институции заради незаконно подслушване, като искаше по 70 000 лева съответно от ГДБОП и прокуратурата. Абдулова разбрала за подслушването от справка от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС). Подслушване е извършено на няколко пъти през 2011 г., 2012 г. и 2014 г., като от делото, което тя заведе в Софийския градски съд (СГС), става ясно, че е била разследвана за престъпления срещу правосъдието и корупция.

Искат изслушване на Бойко Рашков за подслушвани политици и магистрати

Парламентарната група на БСП иска изслушване в пленарна зала при закрити врата на председателя Националното бюро за контрол на специалн...

Според тогавашните данни на ГДБОП Абдулова водела разследване в интерес на заможен бизнесмен от Пазарджик. Искането на антимафиотите било за подслушване заради данни за подкуп, но все още нямало образувано дори досъдебно производство срещу следователката. Освен това искането било отправено до Софийския окръжен съд, който през август 2011 г. разрешил прилагане на СРС първо за 60 дни, а след това за още 120 дни.

Чак на следващата година почнало разследване срещу Абдулова и тогава Софийската градска прокуратура поискала разрешение за подслушване, но не от Софийския градски съд, а отново от окръжния. Абдулова отново била следена за 60 дни, като след това председателят на Софийския окръжен съд е разрешил да бъде следена със СРС за още 120 дни, като и в двата случая били изготвени протоколи за веществени доказателствени средства.

През 2014 г. и Софийският градски съд (СГС) дал разрешения за ползване на СРС срещу нея, но вече по искания на ДАНС, като всяко било отново за по 60 дни. От агенцията след това уведомили Специализираната прокуратура за резултатите от разследването, която отказала да образува досъдебно производство, защото нямало данни за организирана престъпна група или други престъпления, подсъдни на спецсъда. А съдия от СГС Радост Бошнакова казва в съдебното решение сега, с което се удовлетворява частично искането за обезщетение на Абдулова, че исканията на прокуратурата и ГДБОП не е трябвало да бъдат отправени до Софийския окръжен съд и председателят му не е трябвало да разрешава използването на СРС, защото не е бил компетентен да го направи.

Според съда обаче остава недоказано дали е незаконно и подслушването на Абдулова по искане на ДАНС. Причината е, че от агенцията не са изпратили исканията, за да бъдат проверени, нито били налични и разрешенията. Така СГС не е разбрал дали искането за подслушване е за същите престъпления, разследвани преди това от ГДБОП и прокуратурата.

Скандал с подслушване на сръбския президент

Скандал с подслушване разтърси Сърбия. Според местния вестник "Курир", година и половина полицаи са подслушвали президента Александър В...

В края на миналата година Върховният административен съд (ВАС) отмени наказание на Радиана Абдулова за това, че системно пиела през работното си време.

Прокурорската колегия ѝ беше наложила "забележка", след като приема показания на четирима свидетели, които заявили, че са виждали Абдулова в неадекватно състояние и предполагали, че това се дължи на употребата на алкохол. Според свидетелите следователката миришела на алкохол, имала завален говор, треперещи ръце, отпуснатост на тялото, залитала, подпирала се и падала. Самата Абдулова пък е казала, че има здравословни проблеми, заради които приема лекарства, които водят до световъртежи и заради това състоянието ѝ било неадекватно.

В крайна сметка, ВАС отменя наказанието на прокурорската колегия. Според съда единствените доказателства са от показанията на свидетелите, което предполага само техни лични възприятия, неподкрепени от никаква медицинска документация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Граничари хванаха големи количества контрабандни цигари на Лесово (СНИМКИ)

Полицията иззе незаконно оръжие от дома на пловдивчанин

Опит за подкуп: Мъж поиска полицаите "да си затворят очите" срещу 50 лева

Пиян шофьор вилня на паркинг във Велико Търново

Пореден случай на насилие: Mъж отвлече и преби 19-годишно момиче в Козлодуй

Внезапно изскочи пред камиона: Дете е в болница след инцидент в Бургас

Ало измамници заплашваха с часове възрастна жена, взеха и 4 000 лв.

АПИ трябва да плати солидно обезщетение за смърт при потопа в село Бисер

Младеж получи солена глоба за опасно шофиране в Перник

13-годишно момиче се изгуби в планината - ето кой го спаси

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com