Съдените за смъртта на Чората полицаи отиват в затвора

3802
Съдените за смъртта на Чората полицаи отиват в затвора
Снимка: Pixabay

Два различни състава на Върховния касационен съд (ВКС) произнесоха две коренно противоположни решения по делото срещу петимата полицаи, обвинени за смъртта на благоевградчанина Ангел Димитров-Чората, предаде в. "24 часа". Припомняме, че на съд отидоха служителите на реда Борис Механджийски, Георги Калинков, Янко Граховски, Иво Иванов и Мирослав Писов.

На първа инстанция и с решение отпреди почти 8 години (09.06.2011) полицаите бяха оневинени. Но с решение от 19 април, 2019 година, беше постановено, че трябва да отидат в затвора за 7 години, защото са убили Чората при опита за ареста на 10 ноември, 2005 година.

Десет години по-късно - делото за смъртта на Чората тръгва от самото начало

Върховният касационен съд (ВКС) върна на Военно-апелативния съд за ново разглеждане делото за причиняването на смъртта на Ангел Димитро...

Съдебното решение отпреди 4 дни все още не е обявено, защото съдът иска да получи уведомление от прокуратурата, че осъдените Мирослав Писов, Иво Иванов, Георги Калинков, Борис Механджийски и Янко Граховски са установени и вкарани в затвора. Очаква се това да стане до дни, въпреки че не е ясно дали Граховски, който от 7 години живее в Германия, ще успее да се върне толкова бързо.

"Разбрах, че ме търсят, не съм виждал решение на съда, но идвам да се предам доброволно Това е политическо решение на групата на Лозан Панов, която иска да превземе държавата през съдебната система. Съдията на този свят се казва Исус Христос, а не Лозан Панов", каза на влизане в полицията Мирослав Писов, който от години работи в БДЖ.

Борис Механджийски, който е шеф на банков клон, е бил задържан в дома си в петък вечерта, след като се прибрал от работа. Калинков, който работи във ВиК, е бил потърсен от съдебна охрана в петък около 20:00 часа в дружеството, но им отговорили, че вече си е тръгнал. Очаква се да се предаде доброволно, след като бъде уведомен, че трябва да лежи в затвора. Иво Иванов пък работи в полицията и също няма да се укрие, ако го информират, че го търсят.

Предисторията

На 10 ноември, 2005 година, в 21:30 часа майор Мирослав Писов - зам.-ръководител на РЗБОП, капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски тръгват на операция по задържане на 38-годишния Ангел Димитров-Чората в кв. “Освобождение”. Получена е оперативна информация, че мъжът ще посети квартирата на своя позната на ул. “Дойран” и ще носи наркотици. Петимата полицаи го изчакват, а той наистина спира колата на брат си и слиза на тротоара, прави няколко крачки, но полицаите го настигат. Повален е на земята по корем с ръце на гърба с белезници Бързо изпада в безсъзнание, а полицаите опитват да го свестят, обаждат се на спешен център. За около 6 минути в тази поза Чората умира. Медиците пристигат бързо, но Димитров вече е починал. Петимата полицаи са обвинени в убийство и започва съдебната сага, продължила 14 години.

Прокуратурата скри делото за смъртта на Чакъра

Година след обещанието на главния прокурор Сотир Цацаров, че делото за смъртта на Тодор Димов-Чакъра ще бъде възобновено и 9 месеца с...

В началото на октомври, 2008 година, петимата са признати за виновни от Софийския военен съд. Писов получава 18 години затвор, Иванов, Граховски, Калинков и Механджийски са с по 16 години. Трябва да платят и кръвнина на сина на Чората - Райчо - 70 000 лева, както и по 25 000 на майката на Чората Адриана и баща му Райчо. Според експертизата, Чората е починал от тежка черепно-мозъчна травма и руптура (разкъсване) на аортата в резултат от побой.

Същото е решението и на Военно-апелативния съд само година по-късно. Само че във ВКС настъпва обрат - делото е върнато за ново гледане, защото не било изяснено дали има причинно-следствена връзка между действията на полицаите и настъпилата смърт.

При новото разглеждане присъдите са намалени. Писов получава 9 години затвор, а останалите четирима - по 8 години. Това решение отново е оспорено и на 9 юни 2011 година ВКС признава петимата полицаи за невинни. Позовава се на друга съдебномедицинска експертиза от петима лекари от ВМА. Според тяхното заключение смъртта се дължи на позиционна асфикция и няма връзка между нанесените удари, довели до леки телесни увреждания, и настъпилата смърт. Задушаването било причинено не само от позата, която Ангел е заел при ареста, лежейки на земята, а основно от "влошеното му здравословно състояние, наличието на кокаин в кръвта, стрес от задържането, умерената обща охраненост и анатомично по-късата му шия, което е причинило дихателната недостатъчност", твърдят магистратите, позовавайки се на втората експертиза.

Родителите на Чората подават жалба в Европейския съд по правата на човека, недоволни от оправдаването на полицаите. Страсбург на 17 ноември 2014 година излезе с решение по делото "Димитрови и други срещу България". Констатира нарушения по чл. 2 (право на живот) и чл. 3 (забрана на изтезанията) от Европейската конвенция за защита на правата на човека. Съответно България трябва да плати 50 000 евро обезщетение.

Заради тази присъда Сотир Цацаров образува ново производство. През юли, 2018 година Военно-апелативният съд реши, че петимата полицаи са виновни за причинена смърт по непредпазливост, но поради изтекла абсолюютна давност не налага присъди. Решението е обжалвано и така до петък - 19 април 2019 година, когато ВКС окончателно признава полицаите за виновни и им налага по 7 година затвор.

Осъдиха ни в Страсбург за Чората

Европейският съд по правата на човека в Страсбург отново осъди България за полицейско насилие и неадекватното му разследване за смърт...

В крайна сметка дали полицаите са виновни или не опира до експертно мнение. Експертизите обаче са твърде различни - съгласно първата причината за смъртта е черепно-мозъчна травма и руптура на аортата, заради която подсъдимите трябва да са виновни, а според другата - позиционна асфикция, за което няма виновни.

"Ние сме представители на българската полиция и сме изпълнявали заповеди. Всеки колега би могъл да е на наше място. След тази осъдителна присъда кой колега ще посмее да отиде на акция по задържане, като знае какво може да му се случи", гневен коментира Мирослав Писов. Допълни, че 17 вещи лица - професори по медицина, са дали заключение, че смъртта на Димитров не е в резултат от действията на полицията. Настоява цялото дело, което бе засекретено, да бъде пуснато в интернет, за да се видят всички факти по него.

Адвокатите на осъдените са категорични, че след като получат решението на ВКС, ще внесат жалба до главния прокурор с искане за спиране изпълнение на наказанието и възобновяване на делото.

"Не съм юрист, но мисля, че няма как прокурор да отменя съдебно решение. То е окончателно и тези хора трябва да си излежат присъдите, което няма да върне племенника ми, но все пак е лъч надежда, че на Лазаровден истината за убийството на Ангел възкръсна. Надежда е и за хората, че е започнало възкресението и оздравяването на съдебната система", каза лелята на Ангел Весела Георгиева. Категорична е, че председателят на ВКС Лазар Панов няма нищо общо с присъдата. "През 2005 г. какъв е бил Панов, та да го свързват с този случай? Едва след като се намеси Европейският съд, тук се замислиха върху фактите. Но всичко ли трябва да правим под влияние на Страсбург, където ясно и точно бяха назовани проблемите на българското правосъдие?", допълни Георгиева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com