Съдии от СГС поискаха цялостна проверка на съда

10398
Съдии от СГС поискаха цялостна проверка на съда
Снимка: бгнес

15 съдии от Софийски градски съд (СГС) настояват да бъде извършена цялостна проверка на управлението на съда и да призоват отговорните за спазването на принципа за случайно разпределение на делата в съда да се оттеглят. Ако това не бъде направено, има опасността доверието в СГС да бъде сринато по непоправим начин, казват те.

В писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС) градските съдии изразяват своето становище, че поредният случай, в който общественото внимание е ангажирано със съмнения за администрирането на дело в СГС, е проява на системен проблем, отговорност за който носят както ВСС, така и част от ръководството на СГС. С писмото се изразява позиция, че съдиите в съда не разполагат с други механизми за решаване на този системен проблем, освен да се разграничат от порочните практики и да сезират ВСС.

БГНЕС публикува пълния текст на писмото до ВСС:

"Госпожи и господа членове на Висшия съдебен съвет,

Обръщаме се към Вас по повод поредния случай, в който в публичното пространство се изнесоха данни, поставящи под съмнение законосъобразното протичане на дело в Софийски градски съд, в конкретния казус - относно разпределението на търговско дело и дължимото равноправното третиране на страните по него. Изострянето на общественото внимание върху този случай, както и реакцията на различни институции, показаха, че сме изправени не пред изолирано събитие, а пред системен проблем. Считаме, че този проблем е следствие на бездействието, което Висшия съдебен съвет проявяваше, както по отношение на предходни случаи, касаещи други дела и поставящи въпроси за системата за случайно разпределение на дела, така и в рамките на разглеждани дисциплинарни производства, при които не се изясниха въпросите дали съответните нарушения са свързани и с дейността на ръководството на съда.

От своя страна, същото ръководство не изразяваше по адекватен начин позиция, когато под съмнение в общественото пространство се поставяха неговите действия или развитието на конкретни дела.

Пред сегашното ръководство на съда няколкократно съдии от Наказателно, Гражданско и Търговско отделения са поставяли въпроси, свързани с организацията на работа, без това да е било последвано от проява на загриженост за решаване на посочваните от нас проблеми.

Считаме, че ежедневните ни усилия да изпълняваме качествено и почтено своите съдийски задължения заслужават ограничаването им от породилите се съмнения за порочни практики и процеси, станали нарицателни за съдебната система. За да им се противопоставим ефективно, явно не е достатъчно само неучастието ни в такива. Редовите съдии практически не са овластени с механизъм за предотвратяването на подобни процеси. Висшият съдебен съвет следва да стори това. Затова настояваме да извършите задълбочена проверка на управлението на Софийски градски съд. Успоредно с това, апелираме ръководството на съда, осъществяващо правомощията по чл. 35, ал. 4 ПАС вр. с чл. 9 ЗСВ, да се оттегли, защото нямаме доверие в действията му и сме обезпокоени, че авторитетът на Софийски градски съд, в който работим ще се срине непоправимо".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com