Съдия Цариградска с още разкрития за "машината за натиск" зад Нотариуса

3391
Съдия Цариградска с още разкрития за "машината за натиск" зад Нотариуса
Снимка: БГНЕС

"Един от начините да бъдат подчинявани съдиите, е да бъдат набедявани магистрати. В тази машина за натиск участват висши магистрати от прокуратурата, както и магистрати от специализираното правосъдие". Това заяви съдия Владислава Цариградска по време на изслушването си пред Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Днес, 13 февруари, тя бе изслушана във връзка с убийството на Мартин Божанов, известен с прякора Нотариуса, за когото се твърди, че е бил посредник между мафията и съдебната система чрез частния си "SS клуб".

Още: Николай Стайков: Да се провери дали Нотариуса е бил информатор на МВР

Как Цариградска е свързана с делото?

Цариградска е била съдия по дело през 2019 г., в което ищец и ответник са Божанов и бившата му съпруга, от една страна, и бъдещата съпруга на Нотариуса, от друга. Преди и по време на делото съдийката получава заплахи да си направи отвод. Отказва и срещу нея започва компроматна кампания.

Тя изтъкна "бездействието на прокуратурата" за част от инструментите, с които може да се въздейства върху съдийската независимост. "Главният прокурор е създал ограничения за единствения орган, който пълноценно може да контролира това", каза тя. "Мартин Божанов е добре да проверяваме кога и за какво е бил разследван, но е важно да проверим и свързаните с него лица срещу кого са подавали сигнали".

Снимка: БГНЕС

Случаят "Нотариуса" и атаките срещу съдийката

Божанов бе застрелян в столичния кв. "Горна Баня" на 31 януари. Скоро след убийството му наяве излязоха множество факти от биографията му с криминален оттенък.

Още: Хора от Върховна касационна прокуратура са били в клуба на Нотариуса: Говори Атанас Атанасов

В публичното пространство бе изнесена информация, че Божанов е заплашвал магистрати. Съдийската колегия на ВСС вече се е занимавала с тази тема през 2020 година по повод заплахи към съдиите Владислава Цариградска и Цветко Лазаров. Според Цариградска прокуратурата е знаела за заплахите и изнудванията, но не е предприела действия.

"Спрямо мен със сигурност има подавани сигнали, но един е бил в Инспектората на ВСС, вероятно е отказано да бъде извършена проверка. В деня, в който получих нотификация, аз сама сезирах Инспектората и поисках да ми бъде извършена проверка", добави Цариградска, цитирана от БГНЕС.

Още: 150 случая на СРС срещу магистрати за 4 години, а прокуратурата "не знае"

Атаките срещу нея са започнали през 2018 г. "В нито един момент не се е поставял въпросът за моя отвод. Никога никой не е смятал, че съм пристрастна. За групата на Божанов аз излязох пристрастна и че искам да му навредя. Информацията срещу мен е получена на флашка. Тогава не е главен прокурор Иван Гешев, а Сотир Цацаров", коментира тя и призова да се създаде комисия или група, за да се открие истината.

В началото на месеца съдия Цариградска заговори за "адска машина" зад Нотариуса. Пред bTV тя разкри, че в структурите около Божанов имало висши магистрати, а самият той поддържал голяма "компроматна банка".

Още: Сарафов: Двама прокурори получиха заплахи за живота си заради Нотариуса

"Ако мен ме споходи съдбата на Мартин Божанов - каквото и да съм казала, дори да се стигне до съдебен процес, няма да може да бъде ползвано по делото. Прокурорите, които са заплашвани, могат да бъдат сменени или да напуснат системата, те са взаимозаменяеми. Но моята роля на свидетел и разобличител няма кой друг да я изпълни. Ако го няма единственото лице, за което се говори, че е част от престъпна група, заплашват двамата прокурори и мен ме няма - дали няма да има основания да бъде прекратено и това производство поради липса на основания?", попита Владислава Цариградска.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com