ВКС опроверга Гешев - няма решение по делото "Сарафово" на последна инстанция

6308
ВКС опроверга Гешев - няма решение по делото "Сарафово" на последна инстанция
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Ден след като главният прокурор Иван Гешев се похвали със задочни доживотни присъди за атентаторите от Сарафово, от Върховния касационен съд излязоха със становище. То гласи, че по описа на ВКС няма образувано наказателно производство и не е постановявано решение по делото за извършения през 2012 г. атентат на летище „Сарафово“. Така от ВКС опровергаха обвинител номер едно.

Позицията на съда идва "по повод на множеството запитвания от журналисти относно разпространената на 7 март 2023 г. информация за това, че по делото за атентата на летище „Сарафово“, извършен на 18 юли 2012 г., Върховният касационен съд е потвърдил присъдата на ливанските граждани Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан – доживотен затвор без право на замяна, като са уважени и гражданските искове на наследниците на загиналите и на пострадалите лица".

Единственото произнасяне на Върховния касационен съд, засягащо делото за терористичния акт, е разпореждане от 12 юли 2022 г. на председателя на Първо наказателно отделение на ВКС. С него е отказано образуване на касационно производство поради нередовност на постъпилата касационна жалба от адв. Жанет Желязкова – служебен защитник на Хасан Ел Хадж Хасан, срещу решението от 13 април 2022 г. по в.н.о.х.д. № 73/2021 г. на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС). Делото е върнато на АСНС за изпълнение на дадените указания.

В разпореждането се посочва: „Пропуснато е осъществяването на задължителната предварителна дейност по проверка за допустимост и редовност по чл. 351, ал. 5 от НПК, чрез която се установява възможността сезиращият документ да предизвика касационен контрол. Съдията от въззивния съд следва да упражни правомощието си по чл. 351, ал. 5, т. 1 вр. ал. 1 от НПК и да даде 7-дневен срок на адв. Желязкова, в който съдържанието на касационната жалба да бъде приведено в съответствие с изискванията на процесуалния закон, като изрично укаже на служебния защитник, че ако това не бъде сторено, жалбата ще бъде върната. При предоставяне на допълнение в срок, същото следва да бъде надлежно администрирано до останалите страни в производството, след което делото да бъде изпратено обратно на ВКС.“

След разпореждането на председателя на Първо наказателно отделение делото не се е връщало във Върховния касационен съд.

Вчера Иван Гешев съобщи, че 11 години след атентата в Сарафово има влязла в сила осъдителна присъда, потвърдена на последна инстанция – доживотен затвор без право на замяна по отношение на двамата съучастници на атентатора от Сарафово. Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хаса са осъдени задочно, защото все още се издирват от Интерпол.

Уважени са и гражданските искове на наследниците на петима от загиналите от Израел и един български гражданин, включително и множество пострадали лица, съобщи още главният прокурор.

На 18 юли 2012 г. автобус с израелски туристи, които току-що бяха кацнали на летище "Сарафово" в Бургас, стана мишена на терористична атака. Загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса български гражданин, както и извършителят на атентата. Ранени бяха 38 души.

От прокуратурата днес излязоха със съобщение, в което казват, че доживотната присъда за двамата атентатори е окончателна, като се счита решението на по-долната инстанция.

"Доживотен затвор без право на замяна получиха австралийският гражданин М.Ф. и канадският гражданин Х.Х, признати за виновни за спомагане на осъществяването на терористичния акт на летището в гр. Бургас. При атентата, извършен през 2012 г. година, бе отнет живота на един български и петима израелски граждани, а повече от 40 души бяха ранени. Престъплението е без аналог в България през последните над 90 години", гласи още то.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com