X
 
 

ВСС с мерки за прокуратурата по време на извънредното положение

654 0
ВСС с мерки за прокуратурата по време на извънредното положение
Снимка: Actualno.com
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по повод обявеното от Народното събрание на Република България на 13.03.2020 г. извънредно положение, във връзка с разпространението на коронавирусната инфекция (COVID-19), в периода от 13 март 2020 г. до 13 април 2020 г., и на основание чл. 16, ал. 1 и чл. 30, ал. 5, т. 5 от Закона за съдебната власт взе решение, с което се определят следните мерки относно организацията на дейността на Прокуратурата по време на извънредното положение:

Да се съобрази участието на прокурори в съдебни дела за периода от 18 март 2020 г. до прекратяване на извънредното положение съгласно решение на Съдийската колегия от 15.03.2020 г., допълнено с решение на Съдийската колегия от 16.03.2020 г., съобщиха от прокуратурата.

Административните ръководители, съобразно спецификата на работата във всяка прокуратура да въведат организация на дейността чрез работа по график или работа от разстояние (дистанционна форма на работа).

Административните ръководители да организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в т. ч. филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена, разполагане на работните места на подходящо разстояние и други предпазни мерки съобразно препоръки от Националния оперативен щаб, създаден със Заповед № Р-37/26.02 2020 г. на министър-председателя на Република България.

Случаите на COVID-19 вече са над 200 000 в целия свят

Потвърдените случаи на COVID-19 вече са 203 613 по цял свят с регистрирани 8227 смъртни случая, сочат последните статистики за заболява...

Достъпът на прокурори, следователи и съдебни служители в съдебните сгради, се определя със заповед на съответния административен ръководител.

Административните ръководители да организират извършването на всички административни услуги на принципа на „едно гише“, физически разположено максимално близо до входа на съдебната сграда като осигурят непрекъснатото му обезпечаване с необходимите предпазни средства срещу разпространение на инфекцията.

Препоръчва се призоваването на лица по преписки и досъдебни производства за периода на обявеното извънредно положение да се извършва по телефон или по електронен път.

Препоръчва се подаването на документи да се извършва по пощата или по електронен път.

Работата на деловодствата с граждани да се ограничи максимално, като информацията за въведената организация да се публикува на сайтовете на прокуратурите.

Първо четене: Противоконституционен ли е Законът за извънредните мерки? Готвените мерки

С голямо мнозинство беше приет на първо четене т.нар. Закон с мерки за извънредното положение заради коронавируса. 129 депутати гласува...

Справки се извършват САМО по телефоните, обявени на официалните страници на прокуратурите или по електронен път на обявените от тях електронни адреси.

Информацията относно създадената организация в условията на обявеното извънредно положение да се публикува на официалните електронни страници на съответните прокуратури.

Горепосочените мерки влизат в сила от вземане на решението на Прокурорската колегия до прекратяване на извънредното положение.

Вижте още:

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 18 март

Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com