Върховните магистрати избират конституционен съдия между четирима

2307
Върховните магистрати избират конституционен съдия между четирима
Снимка: БГНЕС

Общото събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд ще проведе избор за съдия в Конституционния съд на Република България на 4 ноември.

Четири кандидатури на съдии от Върховния административен съд бяха официално предложени в рамките на определения срок, който изтече във вторник. Това са съдиите Ваня Анчева, Йовка Дражева, Севдалина Червенкова и Соня Янкулова.

Стоилов подкрепи номинацията на съдиите за шеф на ВКС

Правосъдният министър Янаки Стоилов подкрепи номинацията на на Галина Захарова за председател на Върховния касационен съд. Захарова, ко...

Съдия Ваня Анчева е завършила „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1988 г. и веднага започва работа като стажант-съдия в Софийския окръжен съд (СОС). Две години работи като адвокат, а през 1993 г. се връща в съдебната система като магистрат в районния съд в Пирдоп. В периода от 1994 г. до 2001 г. последователно работи в СОС и в Софийския апелативен съд. От ноември 2001 г. е съдия във ВАС, а от 2014 г. е председател на Седмо отделение.

Съдия Йовка Дражева е завършила „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Започва работа в съдебната система през 1987 г., като първо е съдия в районния и окръжния съд в Сливен. От 1993 г. е в СОС, а от 1999 г. е в Софийския апелативен съд. Повишена е във Върховния административен съд през 2001 г., като преди три години става ръководител на Пето отделение.

Съдия Севдалина Червенкова завършва „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1987 г. и веднага започва като стажант-съдия в СОС. В периода 1988-1993 г. е съдия-изпълнител в Софийския районен съд, а след това е магистрат там. От 1998 г. до 2008 г. е в Софийския градски съд, след което е повишена във ВАС.

Съдия Соня Янкулова е завършила „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1982 г. Започва работа като стажант-съдия в Софийския градски съд (СГС). Година по-късно става съдия в Трети районен съд. От 1993 до 1998 г. е съдия в СГС, на който е била и заместник-председател. От 1998 г. е съдия във Върховния административен съд. Била е заместник-министър на отбраната (2001-2008 г.) и на вътрешните работи (май 2008-юли 2009 г.).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com