За сваленото от "Възраждане" украинско знаме: В МВР цари безпросветна тъпота, смята адвокат Хаджигенов

16160
За сваленото от "Възраждане" украинско знаме: В МВР цари безпросветна тъпота, смята адвокат Хаджигенов
Снимка: Пресцентър на ПП "Възраждане"

В МВР цари безпросветна тъпота. Така адвокат Николай Хаджигенов, депутат в 45 и 46 Народно събрание, коментира пред Actualno.com скандалния случай, при който активисти и депутати от "Възраждане" безпрепятствено се качиха с вишка току на балкона на столичния кмет Йорданка Фандъкова, в сградата на Столична община, и свалиха сложеното там украинско знаме.

Знамето беше бързо издигнато отново, а председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев каза, че полицаите, които охраняват сградата, не са се намесели, защото депутатите от "Възраждане" си показали картите на народни представители.

"За пореден път да кажа, че депутатският имунитет не е индулгенция. Той е закрила срещу определени намеси, не повече. Ако те (бел. ред. – в случая адвокат Хаджигенов визира депутатите от "Възраждане") извършат престъпление, този имунитет пада веднага. Какво ще направи МВР сега, ако приемем, че те ще убият някой – ще ги арестуват след убийството, защото преди това имат имунитет, така ли", коментира адвокат Хаджигенов.

"Тук вината отново е на МВР", категоричен беше Хаджигенов и посочи, че в действията на "Възраждане" няма новина: "Искрено се наслаждавам на този парламент, защото тази висока трибуна дава възможност те да бъдат видяни точно такива, каквито са. За съжаление няма новина и, че в МВР цари безпросветна тъпота – тук не говорим за некомпетентност и неграмотност, както беше при Борисов. Имали депутатски имунитет – и какво, какво от това? Имунитетът е функционален. Затова дадох пример с убийство – може би е драстичен, но е точно така. Хипотетично - депутат от "Възраждане" убива човек – естествено, след това той ще бъде задържан, но не и преди това, защото имал имунитет. Вие сериозно ли?".

На изричен въпрос дали стореното от "Възраждане" може да се квалифицира само като административно нарушение т.е. наказанието да е само глоба, адвокат Хаджигенов отговори, че за него дейността на партията попада в рамките на чл. 419 от Наказателния кодекс. Той е част от главата "Престъпления против мира и човечеството" и сочи, че "съобразно с различията по предходните членове се наказва и онзи, който съзнателно допусне негов подчинен да извърши предвидено в тази глава престъпление". Юристът изрично уточни, че това включва призивите за война срещу правителството, включително отправени от лидера на партията Костадин Костадинов. Всъщност той се похвали със сваленото украинско знаме в нарочно видео във Фейсбук профила си и наред с всичко друго предупреди столичния кмет Йорданка Фандъкова, че ще ѝ бъде търсена отговорност за "държавна измяна", с изричните думи: "Не слагайте чужди знамена на сградата на българската Столична община".

"Действащата война променя правилата. За тяхна радост имаме един Каскет за главен прокурор, чиято работа е да крепи корупцията и корупцията има интерес да подкрепя "Възраждане". Както виждате, Гешев не ги забелязва. Преди, когато ГЕРБ и ДПС имаха интерес да атакуват "Възраждане", ги атакуваха. Сега имат интерес да ги крепят – както виждате, те ги крепят", добави адвокат Хаджигенов.

ОЩЕ: Сбиване заради Украйна - изглежда заради отнето знаме. Възползва ли се лидерът на "Възраждане"? (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Без да каже и дума: Живко Коцев влезе на разпит в КПКОНПИ

Пиян полицай направи катастрофа

Автобус и камион се удариха в София

Побой заради жена в Самоков завърши със счупени крак и ръка

Викат на разпит Живко Коцев и в КПКОНПИ

Пореден опит за старт на делото „Дебора“

Задържаха мъжа, поругал гроба на патриарх Неофит (ВИДЕО)

Мъж от Сливенско преби служител в столичен хостел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Крими