За втори път измениха присъдата на бивш зам.-министър за катастрофа с две жертви

3718
За втори път измениха  присъдата на бивш зам.-министър за катастрофа с две жертви
Снимка: Pixabay

Апелативният съд във Варна измени присъдата срещу бившия заместник финансов министър Красимир Катев, издадена през 2014 г. от Окръжен съд – Добрич. Той беше осъден на 4 години затвор заради пътна катастрофа с две жертви.

При управление на личния си автомобил на 22 август 2012 г. на главен път Е 87, преди кръстовището за кариера „Момчил” в посока Балчик той е нарушил правилата за движение по пътищата, в резултат на което е причинил смъртта на 25-годишния Пламен Р. и Димитър Г., на 49 години, както и средна телесна повреда на Величка Г. С решението си от 1 август за намаляване на присъдата на 3 години и 6 месеца магистратите са преценили, че след пътния инцидент Катев е направил всичко зависещо от него, за да окаже помощ на пострадалите. Наказанието ще бъде изтърпяно при общ затворнически режим. Апелативният съд потвърждава първоинстанционната присъда за лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 6 години. Катев трябва да плати и разноските за вещи лица и свидетели в размер на 10 123 лв.

От пресслужбата припомнят, че Апелативният съд във Варна за втори път разглежда този казус. Миналата година ВКС отмени решение на Апелативен съд – Варна по делото на Катев и го върна за ново разглеждане като даде указания на съда да положи допълнителни усилия и да отговори на въпроси, поставени от защитата. Бяха назначени и изслушани Комплексната съдебно – медицинска, трасологическа и автотехническа експертиза, Тройна автотехническа експертиза, Петорна автотехническа експертиза и Комплексна автотехническа експертиза. При новото разглеждане на казуса Варненският апелативен съд назначи, изслуша и прие криминалистическа и комплексна деветчленна арбитражна експертиза.

В решението си магистратите са посочили, че са използвани всички процесуални способи за изследване на въпроси, които имат значение за правилното решаване на делото. Арбитражната експертиза е допълнила доказателствения материал с нови следи, видими в снимките, направени при огледа на катастрофата през август 2012 г. Вещите лица – трасолози са открили следи в снимковия материал от катастрофата, като са обвързали всяка една следа с установения механизъм на пътното произшествия. Установено е, че след катастрофата Катев е направил всичко възможно да окаже помощ на пострадалите си близки – на тъща си Величка Г., както и на дъщеря му, която била попаднала между седалките. Той е сигнализирал за произшествието на свои близки и започнал да търси частни линейки за пострадалите си роднини. Но Катев не е предприел действия, за да установи къде се намира другият автомобил и дали има в него пострадали лица, както и да окаже някаква помощ.

Решението Варненския апелативен съд подлежи на касационна проверка пред ВКС.

Колко са жертвите на катастрофи в България само за първите шест месеца на тази година - научете в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com