Заедно с Румъния, Латвия и Литва сме начело по жертви на катастрофи в ЕС

11112
Заедно с Румъния, Латвия и Литва сме начело по жертви на катастрофи в ЕС

Предварителните доклади за смъртните случаи по европейските пътища през 2014 г. будят тревога, особено в контекста на отбелязания значителен спад в показателите през предходните две години.

Според публикуваните данни броят на загиналите при пътнотранспортни произшествия е намалял с около 1% в сравнение с 2013 г., съобщават от ЕК. За сравнение, спадът през 2012 и 2013 г. е бил 8 %. През 2014 г. общият брой на загиналите по пътищата в 28-те държави от ЕС е бил 25 700. Макар те да са с 5700 по-малко от жертвите през 2010 г., броят им далеч не отговаря на поставената цел.

Данните за отделните държави показват значителни различия в броя на смъртните случаи при пътнотранспортни произшествия в ЕС, като според неокончателните средни показатели за 2014 г. жертвите наброяват 51 на един милион души. Най-ниска е тяхната численост в Малта, Холандия, Швеция и Обединеното кралство, където по пътищата загиват по-малко от 30 на един милион души. За разлика от тях жертвите при пътнотранспортни произшествия в четири държави - България, Латвия, Литва и Румъния - са над 90 на един милион души.

Като цяло обаче публикуваните днес данни показват, че от 2010 г. насам общият брой на смъртните случаи при пътнотранспортни произшествия в ЕС е намалял с 18,2 %. Постигнатото през изминалите няколко години подобрение на пътната безопасност в три държави - Гърция, Португалия и Испания - е по-високо от средните показатели за ЕС. Подобно на тях намаляването на жертвите при пътнотранспортни произшествия в Дания, Хърватия, Малта, Кипър, Румъния, Италия, Словения и Чешката република е над средното ниво за ЕС за периода 2010-2014 г.

70 души загиват всеки ден по пътищата на Европа

Повече от 70 души загиват всеки ден по автомагистралите на страните от Европейския съюз, заяви еврокомисарката по въпросите на транспор...

Европейският комисар по въпросите на транспорта Виолета Булц заяви, че е трудно да приемем тъжния факт, че всеки ден по европейските пътища загиват близо 70 души, а много други са тежко ранени. Публикуваните днес данни са повод за сериозна тревога. Зад тази статистика се крият съпрузи, родители, деца, братя и сестри, колеги и приятели, които са загубили близък човек. Не бива да забравяме, че пътната безопасност се постига с цената на бдителност и непрестанни усилия, които трябва да задълбочим, така че до 2020 г. жертвите при пътнотранспортни произшествия да бъдат намалени наполовина. Трябва да работим заедно, за да могат все повече хора да достигат невредими крайната си дестинация. Това е общоевропейски приоритет, чиято важност следва да отчитат и правителствата на всички държави-членки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com