Заподозрените за убийството в Асеновград са непълнолетни, единият скачал върху главата на жертвата

14595
Заподозрените за убийството в Асеновград са непълнолетни, единият скачал върху главата на жертвата
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Двамата роми, извършили убийството на 41-годишен асеновградчанин в изборната нощ (25.05.19 г. срещу 26.05.19 г.), са познайници на полицията и са непълнолетни. Това стана ясно по време на провеждането на съдебния процес в Окръжен съд-Пловдив. Деянието е извършено с особена и безпричинна жестокост. По-малкият от двамата извършители - Исмаил Асан - е на 15 г., но вече има досие за кражби, след които са последвали грабежът и жестокото убийство в квартал "Зъбчето" в Асеновград.

Окончателно: Убиец на възрастни роми влиза за 30 години в затвора

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди решението на Апелативен съд – Пловдив за налагане на наказание "лишаване от свобода" за ...

Наред с тези провинения, непълнолетният Исмаил е бил и много пиян в момента на извършване на престъплението, по думите на адвоката му. Другият младеж - Митко Асенов, който е на 17 г., също имал регистрация на престъпление. Бил е задържан за кражба от църква, но въпреки това не е получил присъда. В зловещата нощ, 15-годишният Исмаил е решил, че след грабежа трябва да доубие жертвата си, посочи в съдебната зала прокурор Галина Андреева-Минчева. Върнал на местопрестъплението и започнал да скача върху главата на 41-годишния мъж. И за да е сигурен, че пострадалият няма да остане жив, накрая го удушил с ръце.

Междувременно, кръвта на пострадалия вече се е стичала през трахеята в белите му дробове и той се е задушавал от това. Най-вероятната причина за настъпване на смъртта на мъжа, обаче, е именно счупване на подезичната кост и травма на гръкляна, обясни прокурор Андреева-Минчева, която определи деянието като безпричинна жестокост. Обвинителката подчерта, че 15-годишният Исмаил е причинил огромни страдания на жертвата си и го е убил по особено мъчителен за него начин.

В същото време, съучастникът му в грабежа - Митко Асенов е стоял отстрани и само безучастно е наблюдавал случващото се. Първоначално убиецът не признал вината си пред органите на реда и опитал да заблуди разследващите, че не той е извършил убийството, а само е минавал през мястото точно по време на побоя, връщайки се от болницата. По-късно двете момчета намерили ключа и чипа от жилището на 41-годишния мъж и с тях отворили апартамента му, вероятно с цел грабеж. А пред полицейските служители двамата извършители излъгали, че ключовете били на бабата на Исмаил.

Според прокурор Галина Андреева-Минчева обвиняемите по случая лъжат и за адреса си на местоживеене и съществува опасност да се укрият, ако бъдат пуснати на свобода. Тя се мотивира с думите на Исмаил Асан, който заяви в съдебната зала, че до момента на заседанието, по време на петте дни престой в ареста, нито майка му, нито баба му са го посещавали. А и той дори не им се обадил, защото не им знаел телефонните номера. Вероятната причина за случилото се е разправия между 41-годишния асеновградчанин и ромите, обяви адвокатът на Исмаил Асан, като не уточни какъв е бил поводът за скарването.

Кмет-шериф за пореден случай с роми: Като не иска да работи, в затвора

Поредно напрежение, този път в плевенското село Буковлък, в което живеят 5000 души. Там, в края на изборния ден, десетина души от местн...

Защитникът на 15-годишния извършител допълни, че нямало доказателства за грабеж. А съучастникът в деянието - Митко Асенов се оправда, че той нищо не бил направил, като прехвърли вината изцяло върху приятеля си. „Пихме. Дойдоха още трима. Исмаил се нервира и отиде при човека. Хвана го и го удари", обясни Асенов в своя защита. Той каза, че се е намесил, като се е опитал да ги раздели. "Взех Исмаил. Той беше пиян и тръгнахме. После решихме да се върнем пак да пием. Тича към него Исмаил и пак го удря. Взе чантата. Аз отидох да мисля какво да обяснявам", допълни изказването си Митко Асенов. Той бе категоричен, че се е прибрал вкъщи, като е оставил приятеля си сам, след което е бил арестуван. "Не го пипах този човек“, каза в заключение в залата 17-годишният ром.

Припомняме, че на този етап двамата остават за постоянно в ареста, след като съдът взе най-тежката мярка за неотклонение срещу тях - "Задържане под стража".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com