Заседания по делата за сградата-убиец на Алабин и за убийството на Яна Кръстева

764
Заседания по делата за сградата-убиец на Алабин и за убийството на Яна Кръстева

Две знакови дела ще бъдат гледани днес (13 януари) в София, предаде БГНЕС.

Софийски градски съд ще заседава по делото срещу Георги Кирчев, Петър Петров, Николай Симеонов, Манчо Иванов за инцидента с падналата сграда на ул. „Алабин” в София, при който под отломките загинаха две момичета - 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова.

10 години по-късно тръгна делото за сградата-убиец на Алабин

Софийски градски съд даде ход на делото за срутената сграда на ул. „Алабин”, която погреба две млади жени, предаде БГНЕС. ...

Ход на делото бе даден през октомври 2016-та или 10 години след трагичния инцидент. От тогава до сега съдът три пъти проведе заседания, на които разпитва свидетели по делото. Изслушван бе и архитектът Николай Симеонов. Той обясни, че неговата фирма е имала договор с фирмата „Хрисома”, която е собственост на друг от обвиняемите – Георги Кирчев, който е и собственик на срутилата се сграда на „Алабин”.

„Знаем, че има възложено проектиране, но не от мен и за тази цел сградата трябваше да бъде почистена”, обясни Николай Симеонов. Той бе категоричен пред съда, че в деня на падането на сградата не е извършван никакъв демонтаж. От друга страна призна, че сваляне на мазилки по стените е било част от договора със строителната фирма ЕТ "Медия Манчо" на другия от обвиняемите, а именно строителят Манчо Антонов Иванов. Архитект Симеонов подчерта, че не е възлагал да бъдат премахвани тухлени стени в сградата. „Никъде никой не е възлагал събаряне на носещи стени”, повтори няколко пъти архитектът.

На заседанието през ноември съдът изслуша показанията на свидетелите Иван Иванов, Георги Грозданов, Радослав Георгиев, Александър Иванов, Пламен Величков и Спасинка Пройчева.

Иван Иванов е инженер геодезист, който разказа, че в къщата е трябвало да бъде направен оглед, за да се направи архитектурно заснемане (то съдържа обяснителна записка, разпределения (планове) на всички етажи, разрези с височините и нивата, фасади или фрагменти от фасадата, опис на материалите в помещенията и снимков материал). Това така и не е станало, защото буквално часове, след като е излязъл от сградата Иванов, тя е рухнала. Свидетелят разказа, че не е видял напукани стени, но е видял събрана в строителна количка паднала мазилка.

Николай Русинов – Чеци остава в ареста

В съдебно заседание състав на Софийския апелативен съд разгледа жалба на подсъдимия Николай Русинов – Чеци за изменение на мяркат...

Георги Грозданов, който е автокранист, разказа, че два дни е работил по сградата, след падането й и не е виждал да се режат метални или дървени траверси, които са били носещи.

Пожарникарят Радослав Георгиев разказа, че освен пожарникари в началото не е имало други, които да почистват улицата. Той разказа, че е имало траверси, които при срутването на сградата са били начупени или нагънати. В показанията си от преди години той твърди, че е имало стърчащи дълги релси, които са били рязани.

През времето, когато бяха изслушани свидетелите се правеше сравнение от прокурорите на свидетелските им показания от преди 10 години и там, където имаше разминавания се правеха уточнения.

Също днес (13 януари) Софийският апелативен съд ще заседава по жалба на подсъдимия Николай Русинов – Чеци за изменение на мярката му за неотклонение „задържане под стража”. Николай Русинов е подсъдим за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина в София през 2011 година. Апелативните магистрати заседават за втори път по процеса, след като делото беше върнато от Върховния касационен съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Батко му го возил: 6-годишно дете е в болница след инцидент с велосипед край Карнобат

За малко да го сгази камион: Дете мина на червено в Бургас

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com