Засега съдът върна в ДАНС уволнен ръководител, забранил на Рашков достъп до класифицирана информация

7272
Засега съдът върна в ДАНС уволнен ръководител, забранил на Рашков достъп до класифицирана информация
Снимка: БГНЕС

Освободеният по времето на първото водено от Стефан Янев служебно правителство зам.-председател на ДАНС Недялко Недялков е възстановен на поста си от Софийския градски съд. Решението е взето на 22.02.2022 година и вече е качено в съответния дигитален архив. То обаче подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд (ВКС) - дали жалба е подадена, не е публично ясно.

Съгласно взетото решение, ДАНС е осъдена да плати общо малко под 3400 лв. държавни такси и разноски. По-важното обаче е, че Недялков не получава две обезщетения - едното е 20 536,20 лв. плюс лихва, а другото - почти 14 150 лв., но за сметка на това съдът му присъжда 26 925,24 лв. обезщетение плюс лихва, което ДАНС трябва да му плати, защото го е оставил без работа в периода 1 юни - 1 декември, 2021 година.

Уволненият зам.-председател на ДАНС: Не сме подслушвали политици

ДАНС не е подслушвала политици. Това е показала вътрешната проверка, от която доклад вече бил даден на премиера Стефан Янев и президент...

При освобождаването си Недялков заяви, че ще се обърне към съда, защото основанието да бъде уволнен е, че системно не се справя със задълженията си и уронва престижа на агенцията, но това не е вярно - за доказателство той изтъкна, че бил награждаван. Пред съда представени от ДАНС документи потвърждават това - многократно е награждаван от председателя на ДАНС и от главния прокурор.

Недялков твърди, че е махнат заради резултатите, постигнати от агенцията в "борбата с олигарсите и за разбита шпионска мрежа", припомня в. "Сега".

Недялков е уволнен дисциплинарно и затова махането му от агенцията подлежи на съдебен контрол, приемат градските съдии Любомир Василев, Калина Анастасова и Десислава Алексиева. Решението за уволнението на Недялков е мотивирано с писмо на шефа на ДАНС, че има създадено негативно обществено мнение и уронване на авторитета и престижа на ДАНС, както и тенденция на чувствителен спад в оперативно-издирвателната и информационно-аналитичната дейност "през последните няколко години", за което носи отговорност и Недялков. Затова ДАНС трябва да докаже, че Недялков е извършил тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, или че е накърнил престижа на агенцията. В случая обаче няма данни и дори ясни твърдения за конкретни дисциплинарни нарушения, а само общи констатации за негативно обществено мнение и уронване на авторитета и престижа на ДАНС, допълва съдът. Само липсата на мотиви е достатъчна уволнението да бъде отменено.

Дотук движението на делото е следното - на първа инстанция Недялков не спечели, но в Софийски градски съд вече печели.

Нинова заговори за секретен доклад на ДАНС за колекторските фирми

Корнелия Нинова представи на депутатите от Комисията по икономическа политика изцяло новия  Закон за колекторските фирми. "Бих ис...

От години, в различни медийни публикации, Недялков е сочен за приближен до бившия депутат от ДПС Делян Пеевски. Той е човекът, разписал забраната сегашния вътрешен министър Бойко Рашков да има допуск до класифицирана информация. Решението е взето преди 2 години и е със срок от 3 години. През 2017 година Рашков, като ръководител на Националното бюро за контрол на СРС, обяви, че тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров е забранил на подчинените си да сътрудничат на бюрото в работата му. Съответно, Рашков посочи, че няма как бюрото да каже дали службите не подслушват масово незаконно, като беше много остър в думите си - че в 8 от 10 случая службите лъжат бюрото дали подслушват незаконно граждани - нещо, което Цацаров яростно отрече.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com