Цацаров нападна Рашков и увери: Няма масово подслушване

3011
Цацаров нападна Рашков и увери: Няма масово подслушване
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров категорично отхвърли твърденията за масови нарушения при разрешаването за използване на СРС-та и обяви, че няма масово подслушване на политици, магистрати и журналисти.

Това стана по време на дебатите по доклада на Националното бюро за контрол на СРС за 2016 г., след като по-рано днес (6 декември) ръководителят на бюрото Бойко Рашков обяви, че няма как да се гарантира дали граждани, журналисти, политици и магистрати не са подслушвани незаконно, защото службите давали лъжливи отговори.

Бойко Рашков: Службите лъжат за това дали ни подслушват незаконно

В осем от десет случая службите лъжат Бюрото за контрол върху СРС-та дали подслушват граждани незаконно. Това се разбра от думите на пр...

В хода на дебатите Рашков критикува работата на прокуратурата и ДАНС, като дори пряко ги обвини в опит за блокиране на работата на бюрото.

В същото време Цацаров не отрече, че е поискал на бюрото да бъде отнета възможността да се запознава с материалите, които обосновават искането пред съда за прилагане на СРС.

„Не чух отговор на два въпроса. Подслушване на журналисти? Не. Масово подслушване на политици, магистрати, журналисти? Не. Това, че се намираме в условията на открито заседание съвсем не е оправдание да кажем, че такова може да има“, коментира Цацаров след изказването на  Рашков.

Според него твърденията, че 10 % от всички СРС-та касаят журналисти, политици и магистрати са дълбоко неверни.

След нов скандал в НС: Депутатите гледат доклада за контрол на СРС-тата

Главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешния министър Валентин Радев и председателят на ДАНС Димитър Георгиев ще присъстват на обсъжданет...

Преди това Бойко Рашков посочи случаи, при които подслушване се прилага от ДАНС, а след като изтече законовия срок, прокуратурата иска разрешение за СРС по същия случай. Така се стигало до прилагане на СРС като се заобикаля законът и подслушвания се прилагали и до 480 дни.

"Бе нарисувана една апокалиптична картина на масови нарушения, в която институциите общо взето мълчат, а Националното бюро се оказва единствената институция, което познава закона, спазва го и се бори срещу нашите безобразия. Моите уважения, но това не е така", отговори от своя страна главният прокурор, явно нападайки ръководителят на бюрото.

По думите му 80% от това, което Рашков е казал, е имало политическа окраска. "Това, което трябваше да има юридическа окраска, при цялото ми уважение към колегите, бе лишено от доста юридическа окраска“, коментира той. 

В крайна сметка депутатите приеха доклада на бюрото. Решението беше взето със 182 гласа "за", 1 "против" и 3 "въздържал се". 

След гласуването депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов заяви, че е гласувал против доклада, тъй като Рашков е направил опит да го политизира.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика