„Зелено движение“ спечели делото срещу „Асарел Медет“, ВАС се произнесе окончателно (ВИДЕО)

7201
„Зелено движение“ спечели делото срещу „Асарел Медет“, ВАС се произнесе окончателно (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд вече окончателно се произнесе в полза на нашата жалба (срещу "Асарел Медет", бел. ред.), която е от началото на 2012 г. Това каза в Студио Actualno Борислав Сандов, съпредседател на партия "Зелено движение" и депутат в 46 НС от "Демократична България".

Това е една много дълга сага, по нея имаме четири окончателни решения, които "Асарел Медет" с помощта на МОСВ се опитваше да отмени чрез една особена инстанция, която е извънредна, седемчленен състав на ВАС. Това се случва изключително рядко, но точно по това дело се случи няколко пъти, включително през 2015-2016 г. се стигна до това, по дело с влязло в сила решение на петчленен състав на последна инстанция, да се предизвикат две извънредни инстанции, защото първата отново беше загубена от "Асарел Медет", но някак успяха да предизвикат втора извънредна инстанция, която отново върна делото за разглеждане. И така това дело се разглежда вече три четири пъти и окончателно се приключва в наша полза. Аз се радвам, че за пореден път изходът е такъв и този път наистина окончателно.

Само ще напомня, че аз съм лично ангажиран в тази сага, защото първо аз съм човекът, който през 2012 г., като съпредседател на "Зелените" тогава, сега се наричаме "Зелено движение", подписах тази жалба, явявах се на дела през годините, а през 2015-02016 г. лично Лъчезар Цоцорков, който вече е покойник, заведе лично дело срещу мен заради един мой фейсбук статус, който, според тълкуванието на съда в Панагюрище не е обиден. Сиреч двете обвинения за обида паднаха, тъй като аз доказах в съда, че това, което съм написал е вярно, но съдът прецени, че е обидно за честта и достойнството на г-н Цоцорков и тогава се получи този интересен прецедент да ме признаят за виновен по обвинение за обида. Особено интересно е това дело, хората могат да се върнат назад. В Actualno.com са много солидно представени фактите, давал съм извънредни интервюта тук. И наистина е особено, от една страна защото беше прецедент за Фейсбук, но ако приемем все пак, че всяка форма на изразяване е публична, по някакъв начин има граници, с които ти не трябва да клеветиш, то в случая аз доказах, че не съм наклеветил никой и това, което аз съм написал е вярно. Но особеното беше, че съда възприема Лъчезар Цоцорков на някакъв висок пиедестал и не могат да се говорят обидни за него неща, дори когато са верни.

За втори път - съдът не позволи на първа инстанция разширение на рудник "Асарел" при Панагюрище

След като Върховният административен съд (ВАС) рестартира делото относно разширението на мината на "Асарел-Медет" при Панагюрище, днес ...

За щастие получих много солидна подкрепа тогава, включително много хора се отзоваха за това да се плати. Пет хиляди лева беше санкцията, която получих от съда, за което благодаря още веднъж на хората, които помогнаха.

През годините "Асарел Медет" няколко пъти е санкциониран заради замърсявания на водите по-специално, тъй като минната дейност обикновено замърсява водите и поречието по малките реки, които се вливат в Луда Яна, на практика представляват рискови зони и за населението, които се намират там, те са заинтересовани страни. Когато "Асарел Медет" предвижда едно двойно разширение на минната си дейност в района на Панагюрище, не се допитва, не провежда Оценка на въздействието на околната среда (ОВОС), не се допитва до гражданите, които живеят и са застрашени по поречието, а и не взема предвид всички онези налични данни и факти за замърсяване в този район, което е нарушение на българското законодателство, на европейски директиви и международни споразумения. И заради което на практика съдът винаги се е произнасял в наша полза, освен когато се е произнасял, че нещо не е доуточнено, по съдебното дело и го е връщал за разследване. Но никога не се е произнасял срещу, по същество ако говорим.

Още - във видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com