Екоуспех: "Зелените" спечелиха съдебна битка срещу най-голямата минна компания у нас

95297
Екоуспех: "Зелените" спечелиха съдебна битка срещу най-голямата минна компания у нас

Успех на фронта на екологичните борби за опазване на околната среда – партия „Зелените“ и Сдружение за дива природа „Балкани“ победиха най-голямата минна компания у нас „Асарел-Медет“ в съдебно противоборство заради опасно разширение на производствените й мощности.

Предисторията – преди няколко години „Асарел-Медет“ решава да разшири своя мина край Панагюрище с 18 км, което ще ѝ позволи да преработва 2 млн.тона руда повече от преди. МОСВ благосклонно издава оценка за въздействие на околната среда, която позволява това.

Зелените: БНБ е виновна за КТБ, Станишев, Борисов и Орешарски са в кюпа

Лошият надзор на БНБ е основната причина за кредитната дупка от 4,22 млрд. лева в КТБ. Това е категоричната позиция на "Зелените" по ка...

„Дребна“ подробност е, че при процесното решение са извършени редица нарушения. Административният орган определя грешно местата, на които проектът би оказал неблагоприятно въздействие. Не са проведени консултации с местната общественост, която ще бъде силно засегната от разширената минна дейност В Панагюрище и с. Оборище има обсъждания, които обаче са определени като съмнителни. Населените места по цялата дължина на река Луда Яна явно са се оказали извън сметките на инвеститора и МОСВ. Председателката на местната екокомисия дори не е поканена на разговорите. И още един факт - територията, в която „Асарел-Медет” АД иска да разшири промишлената си площ, попада в зона „Натура 2000”.

Срещу скандалните нарушения се образува дело по три жалби – на ПП „Зелените“, Сдружение за дива природа „Балкани“ и Констанин Дичев. През юни 2013 г. то е спечелено и Върховният административен съд (ВАС) отменя решението за оценка за въздействие върху околната среда на проекта, благословено преди това от екомиснистъра Нона Караджова и нейното ведомство.

Както може да се очаква, „Асарел-Медет“ и МОСВ се възползват от възможността да обжалват. "Зелените" обаче печелят и на втора инстанция, на 11.03.2014 г., вече при петчленен съдийски състав. Минната компания обаче успява да свика извънредна инстанция - 7-членен състав, което е изключително рядко и се позволява само ако съдът прецени, че има процедурно нарушение на окончателната инстанция, или нови факти, които да променят съществото на решението.

Преди два дни - на 26.11.2014 - обаче стана ясна окончателната развръзка - ВАС отхвърли претенциите на "Асарел-Медет" на последна инстанция.

"Зелените" искат незабавно затваряне на опасни за живота предприятия

Промени в законодателството, с които да се затваря незабавно всяко съоръжение или производство в страната, което не отстранява в най-кр...

При обжалването, което първо бе отхвърлено през март, МОСВ представя документи като писмени доказателства, за които се твърди, че са нови по смисъла на закона. Чрез тях адвокатите на ведомството настояват за отмяна на предишните решения. Става дума например за писма, изпратени от заместник-министъра до „Асарел-Медет“, с които се съобщава за положителната оценка на доклада по ОВОС. Още през март обаче съдът посочва , че трябва да се направи разграничение между двете неща – да се извърши оценка за качеството на доклада и да се изпрати съобщение за оценката му до неговия възложител.

Според съдебното решение представените документи не променят факта, че липсва оценка на доклада по ОВОС, на база на която да се определи засегната територия и съответно засегнато от проекта население. В последното решение на ВАС, което е от 26.11.2014 г., се заявява, че новопредставените заповеди и писма не представляват писмени доказателства, които да са от съществено значение за делото.

Така „Асарел-Медет“, най-крупната минна компания у нас, ще бъде окончателно принудена да спре потенциално опасното разширяване на мината си край Панагюрище – малка или не толкова малка победа за всички загрижени за околната среда.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com