Опознай една различна култура с "Корея и Аз"

43405
Опознай една различна култура с "Корея и Аз"

Тази пролет сдружение „Истъсн спирит” по проект на република Корея и съвместно с Корейското посолство в България организират „Корея и аз”. Еднодневното събитие има за цел да съчетае полезното с приятното като запознае посетителите с бизнес практиките в Южна Корея и ги сблъска с късчета от културата на страната. В първата половина на „Корея и аз” две лекции ще представят как и кога е възможно да се посети Страната на утринната свежест. В рамките на тази част внимание ще се обърне и на бизнесмоделите в Корея – какви и кои са добрите практики, които големи компании като Samsung и LG прилагат за развиване на бизнеса. По време на лекциите публиката ще има възможността активно да се включи с дискусията по темите.

Втората част на „Корея и аз” е насочена към съвременната и древната култура на Южна Корея. Студио „Жар театър” откриват тази част на програмата с изпълнение на традиционен корейски танц на барабани. В събитието участие ще вземат и Нара Ким и Кунаг Хун И, които ще представят изпълнение на класическа музика. Двамата изпълнители са корейски студенти в Националната музикална академия „проф. Панчо Владигеров”.

Посетителите на „Корея и аз” ще имат възможността да се сблъскат и с Hallyu (в превод Корейска вълна). Hallyu представляват нашумелите в последно време корейски поп изпълнители, филми и сериали, част от които е и изпълнителят PSY. В рамките на конкурсите за танц и песен върху к-поп парче ще бъдат представена съвременната културна индустрия на Корея.

Съпътстващи събития в програмата са представянето на фотографии на българи, посетили Южна Корея, както и картини на корейска тематика от български автори.

“Корея и аз” ще се проведе на 25 май в зала 11 на НДК (кино Люмиер). Билети можете да откриете в Билетния център на НДК.

Програма

11:00 – Откриване на събитието с приветствие от организаторите и посланика на Република Корея

11:20 – "Без багаж в Страната на утринната свежест" - лекция за най-интересните туристически обекти в Корея

12:20 - "Корейският бизнес образец в България" - лекция за навлизането на корейските корпоративни гиганти на българския пазар и предизвикателствата пред българските им служители и ръководители.

***

13:30 – Почивка и съпътстващи мероприятия: представяне на изложба на снимки и картини на корейска тематика от български автори.

Участие на публиката в оценяването им и излъчването на най-добра фотография и най-красива картина.

***

14:00 - Приветствие към публиката с изпълнение на традиционен корейски танц с барабани на студио "Жар".

14:10 - Обявяване на конкурса за к-поп танц и представяне на претендентите

14:25 - Начало на конкурса за к-поп танц

15:25 - Игра с публиката

15:35 - Класическо музикално изпълнение на корейските студенти от Музикалната академия.

15:45 - Обявяване на конкурса за к-поп песен и представяне на претендентите

16:00 - Начало на конкурса за песен

16:40 – Втора игра с публиката

17:00 - Обявяване на победителите в конкурсите за фотография и изобразително изкуство и награждаване

Български фестивал представя родната култура в Турция

Български фестивал ще представи родната култура в Турция. Курортният град Аланя за втора поредна година ще посрещне гостоприемно изпълн...

17:15 - Обявяване на победителите в конкурса за к-поп танц и к-поп песен и награждаване

17:30 - Изненадата на събитието (която ще остане в тайна до последния момент)

18:00 - Закриване на "Корея и аз"

За „Eastern Spirit”:

Интернет общество “Eastern Spirit” е обединение на различни хора от цялата страна. В него членуват студенти, преподаватели, програмисти и специалисти от различни области с подчертан интерес към киноизкуството, които имат за цел да помогнат на хората, интересуващи се от азиатско кино да оценят и вникнат по-дълбоко във философията на неговите творби, като по този начин киното да бъде превърнато в своеобразен мост между народите.

Основният стремеж на членовете на “Eastern Spirit” е чрез съвместна работа по различни проекти да се популяризират азиатската културна традиция изобщо и киното в частност, като начин да се придобият част от качествата на Изтока – търпение, усърдие, старание, стремеж към хармония и усъвършенстване, както и да се създадат връзки с аналогични общества от страните от Далечния изток.

Северна Корея позиционира още две ракети на източното си крайбрежие

Северна Корея е изпратила още две ракети на източното си крайбрежие, където има информация за подготовка за извършване на пробен пуск, ...

История:

От възникването си през 2008 г. като интернет форум на почитателите на азиатското кино с около 30 потребители, за няколко години “Eastern Spirit” бързо прерасна в нещо много по-голямо.

Азиатското кино пося у мнозина интерес, надхвърлящ обикновеното любопитство в сблъсъка между различни култури. То бе причината да започнем дълбоко да уважаваме културата, историята и традициите Изтока. Ние от “Eastern Spirit” бихме били щастливи да станем катализатор за едно бъдещо адаптиране в българското общество на високите морални ценности - търпение, усърдие, старание, стремеж към хармония и усъвършенстване - характерни за културите на страните от Далечния изток.

Само през 2009 г. обществото ни има реализирани четири успешни фестивални изяви. Две от тях са в Пловдив и са проведени със съдействието на Регионалния исторически музей: „Първи фен фест на азиатското кино и култура” – 25/26 април 2009г., с участие на доброволци от Република Корея, и „Вечер на Корея” по време на Нощта на музеите и галериите – Пловдив на 2 октомври 2009 г. Другите две изяви са семинар за Корея във Варна и участие във Варненските дни на фантастиката - "Аквалония 2009", осъществени с любезното съдействие на Община Варна, Младежки дом Варна и сдружение "Землемория".

Изброените събития се радваха на изключителен посетителски и медиен интерес. Успехът на Първия фен фест на азиатското кино и култура, положителните и насърчителните отзиви на феновете ни насърчиха да го превърнем в ежегодна традиция, на която да си дават среща всички, изкушени от Магията на Изтока.

През 2010 година обществото ни официално се регистрира като Сдружение с нестопанска цел в обществена полза "ИНТЕРНЕТ ОБЩЕСТВО ИСТЪРН СПИРИТ". Дейностите ни не престанаха и през пролетта на същата година в град Пловдив бе проведен Втори фен фест, посветен на Япония, който предизвика голям интерес и спечели нови почитатели на азиатската култура в града на тепетата.

Властите не разрешават на южнокорейски НПО да изпращат хуманитарни помощи за Севера

Южнокорейски неправителствени организации заявяват, че властите в страната не им разрешават да изпращат хуманитарни помощи за Северна К...

Паралелно с фестивалните изяви, с подкрепата и съдействието на Центъра за източни езици и култури (ЦИЕК) към СУ "Св. Кл. Охридски", в сградата на ЦИЕК "Eastern Spirit" стартира ежемесечна кинолектория, чиято цел е да запознае студентите – бъдещи лингвисти, с достиженията на азиатската кинематография, като посредством киното провокира у тях допълнителен интерес към целия мироглед, история и културни традиции на източните страни.

Есента на 2010 бе реализиран успешно първият дружествен проект, съвместно с Посолството на Република Корея по случай 20 годишнината от установяването на дипломатическите връзки с България - "Есенни дни на Корея", който привлече стотици хора, интересуващи от културата на Корея.

За „Жар театър”:

Мим-формация ЖАР ТЕАТЪР е базирана в София-България частна театрална формация, създадена през 1993 от Елена Пап и Пламен Радев - театрални продуценти, режисьори и педагози, специалисти в областта на невербалния театър и пантомимата. Една от водещите български формации за невербален театър и пантомима.

Творческата активност на Мим-формация ЖАР ТЕАТЪР се фокусира върху безсловесната драматична комуникация в многобройните и проявления: мим и пантомима; обект-театър и театър на маската; театър на движението и танца; театър на открито и в специфични пространства; клоунада и карнавал; театър на балоните, визуален театър и пр. Характерни за продукциите на ЖАР ТЕАТЪР са: дълбоките и пълни със смисъл сюжети; метафоричния сценичен език; активното и наситено действие; живият и въздействащ темпо-ритъм; ярката визия; наситения контакт със зрителите; силните послания. ЖАР ТЕАТЪР активно изследва и възможностите за синтез между различни по своята същност и характер средства, техники и изкуства в единно и хомогенно театрално представление.

За повече от 15 годишното си присъствие Мим-формация ЖАР ТЕАТЪР е представяла своето творчество в рамките на множество престижни международни театрални фестивали и форуми както у в България, така и в чужбина: Германия (1999, 2003), Австрия (2002), Гърция (2006), Сърбия (2003), Македония (1997), Корея (1996, 1998, 2003 – 2007) Индия (2006 – 2008), Холандия (2005, 2006) и др. Три от спектаклите на Мим-формация ЖАР ТЕАТЪР са номинирани от Съюза на Българските Артисти като най-добри в своята категория за съответната година (2000-2002) а двама от участващите в тях актьори са удостоени за ролята си в съответния спектакъл с наградата "Икар" на СБА за най-добър български мим-актьор (2000, 2001)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com