10 храни, които стават токсични, ако ги претоплим

17271
10 храни, които стават токсични, ако ги претоплим
Снимка: iStock

1.            Картофи

Не всички храни на основата на картофи са проблем при повторно затопляне. Зависи как осъществявате съхранението след приготвянето им. Картофите са идеалната среда за отглеждане на ботулизъм, причинявайки растежа на бактерията Clostridium botulinum.

2.            Яйца

Яйцата трябва да се консумират, когато са пресни. Смята се за по-безопасно да се избягва претопляне на яйца. Бактериите могат да се развиват при температури между 4 °C и 60 °C и могат да развалят храната или да ви разболеят. Високопротеиновите храни като яйцата съдържат много азот и той може да се окисли поради повторното нагряване.

3.            Гъби

Остатъците от гъби не трябва да се притоплят повторно, тъй като протеинът и нивата на хранителните вещества в гъбите могат да станат токсични и да причинят храносмилателни проблеми.

4.            Ориз

Колкото и изненадващо да звучи, вярно е, че яденето на претоплен ориз може да причини повръщане и диария. Ако ядете претоплен ориз, можете да получите хранително отравяне поради наличието на силно устойчиви бактерии, които могат да се размножават, ако свареният ориз не се съхранява правилно.

5.            Спанак

Спанакът е здравословна храна с витамин К, която също съдържа висок източник на калций и нитрати. Когато претопляте сготвен спанак, нитратите се превръщат в нитрити, които действат като канцерогени и влияят неблагоприятно на тялото ви.

6.            Пиле

Може да си ги хапвате смело – тези храни почти нямат калории

Тази статия е особено полезна за хората, които се стремят да изгорят излишните мазнини и да премахнат натрупаните килограми. Чрез тези ...

Пилето е друга благоприятна среда за размножаване на бактерии като E-coli и Salmonella. Пилешкото месо съдържа голямо количество протеини. Никога не претопляйте тази храна, тъй като протеиновият състав ще се промени, превръщайки месото в токсично.

7.            Цвекло

Цвеклото е с високо съдържание на нитрати и при повторно излагане на топлина може да стане токсично. Претоплянето на всяко ястие, което съдържа цвекло, ще освободи канцерогенни свойства, което може да причини безплодие и рак

8.            Целина

Целината има високо съдържание на нитрати, което може да стане токсично, ако я претоплите.

Това са 5-те храни, които успешно облекчават болката

1. Люти чушки Болките в ставите биха могли да бъдат облекчени, ако добавим люти чушки към хранителния си режим, тъй като е установено,...

9.            Масла

Ореховото масло, маслото от авокадо, маслото от лешници, маслото от гроздови семки и лененото масло имат много ниска точка на пушене, което ги прави токсични при повторно нагряване.

10.          Морски дарове

Проучванията сочат, че винаги е най-добре да се консумират пресни морски дарове. Въпреки че пресните морски дарове  са били шоково замразени след улова им, нужно е да бъдат безопасно повторно затоплени, пресните или обработени морски дарове, които са били известно време на стайна температура, е възможно да имат бактерии, които могат да причинят хранително отравяне.

Ако искате да затоплите отново остатъците от морски дарове, уверете се, че сте ги замразили безопасно във фризера, в рамките на минути след готвенето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

10 грешки в стила, които подчертават корема ви - никога не ги допускайте

Японски психолози: Бърз трик, с които да се отървете от гнева за секунди

Тези опасни мебели никога не трябва да се държат в спалнята

3 неща, които трябва да промените в закуската си, за да отслабнете

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Мачкат всички по пътя си: Тези зодии са най-големите кариеристи

Експерти: 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла

Фешън икони: Жените от тези зодии са най-стилните

Защо имаме замъглено зрение сутрин?

Как да пием чай правилно?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com