10 ядки и семена, които е хубаво да приемате всекидневно

14481
10 ядки и семена, които е хубаво да приемате всекидневно
Снимка: Mehran B / Pexels

Ядките са полезни за организма и с тях ще можете да си набавите необходимите вещества за организма. В следващите редове ще посочим ядките, които са полезни за вас и можете да си ги намерите навсякъде.

Сусамено семе

То може да се открие във всеки магазин за ядки. Полезно е за бъбреците и намалява риска от сърдечен удар. То е богато на различни антиоксиданти, които намаляват холестерола в кръвта. Прави кожата, косата и ноктите още по-здрави.

Бразилски орех

Той има високо съдържание на фибри и това подобрява храносмилането. Селенът от своя страна пък подобрява имунитета. Ядките могат да намалят нивата на кръвната захар, но трябва да бъдете внимателни, тъй като в големи количества могат да бъдат токсични.

Ленено смляно семе

Ядките, които помагат да имате красива кожа

Ядките са много ценни. Те са с високо съдържание на мазнини и калории, но под формата на полезни за здравето ненаситени мастни киселини...

Според различни проучвания ленените семена са чудесни за здравето, защото работят в няколко посоки едновременно. Биохимикалите, които работят в тях, са естествени хормони – фитоестрогени. Ефективни са срещу различни видове рак, особено този на простата или гърдата. Подобрява храносмилането, метаболизма и нивата на триглицеридите. Има и положителен ефект върху сърдечно-съдовата система.

Лешници

Те са богати на витамин В, който помага за здравето на костите, мускулите и имунната система. Органичните киселини в тях блокират нивата на холестерола, като предпазват от развитието на сърдечни заболявания.

Шамфъстък

Той съдържа най-малко мазнини и калории, но за сметка на това има високи нива на калий и каротеноиди. Това са вещества, които имат антиоксидантно действие и противовъзпалителни действия. Без сол те са идеални за спазването на диета.

Защо всяка опитна домакиня накисва ядките във вода, преди да ги консумира

Ядките са една от най-полезните храни. Това всички го знаят. В тях се съдържат редица вещества, от които тялото ни се нуждае и затова е...

Тиквени семки

Те са богати на аминокиселината аргинин. Тя помага за нормално кръвообращение, но също така предпазва и от хипертония. Те са калорични, но пък имат и много протеини. Поради тази причина се препоръчват и за нормализирането на кръвната захар. Осигуряват и витамин Е и А, които са важни за красива кожа и коса.

Орехи

Те са полезни, защото се грижат за здравето на мозъка ни, но и намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Предпазват и от рак на простата, а в допълнение към това, са и чудесен източник на ценни хранителни вещества.

Кашу

4 ползи от шамфъстъка, за които ТРЯБВА да знаете

Една от най-полезните ядки, това е шамфъстъкът. Тази храна доставя редица важни вещества на организма ни, благодарение на които органит...

Когато се консумира в суров вид, то не е богато на калории. От друга страна има голямо съдържание на желязо, което би намалило риска от появата на анемия. Съдържа и фосфор, така че ще получите и голяма доза енергия. Редовната му консумация регулира кръвната захар и подсилва имунитета.

Фъстъци

Те са едни от най-консумираните ядки, които помагат да останем млади и красиви, тъй като се борят срещу свободните радикали. Съдържат и линолова киселина, която се съдържа в тях, понижава нивото на холестерола. Консумирайте ги печени, без добавена сол.

Слънчогледови семена

Те са източник на протеин, богати на сяра и много полезни за мускулната и костна тъкан. Семената имат антимикробни и противовъзпалителни ефекти. Съществуват мнения, че ако се хапват редовно, можете да намалите риска от белодробни инфекции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com