10-те най-големи грешки при чистене с прахосмукачка

16246
10-те най-големи грешки при чистене с прахосмукачка
Снимка: iStock/Guliver

Чистенето с прахосмукачка е едно от нещата, които правим механично. Понякога това води до несъзнателни пропуски и излишни трудности в поддържането на жилището. Ето кои са десетте най-големи грешки, които може да допуснете при чистене с прахосмукачка:

1. Чистите без план

Ако просто пускате прахосмукачката и чистите около всичко, което лежи по пода, сами си усложнявате живота. Така много места в дома ви ще останат мръсни. Хубаво е, преди да пуснете прахосмукачката, да сте избърсали праха от мебелите, тъй като голяма част от него ще се озове на пода. Преместете всичко, което може да ви се пречка.

2. Опъвате кабела

Много хора опъват кабела на прахосмукачката до такава степен, че го изтръгват от контакта. Така можем да увредите както уреда, така и елементи от електрическата инсталация. Превключвайте прахосмукачката в най-близкия контакт или заложете на безжична.

3. Бутате прахосмукачката напред

Никога не почиствайте тези места с прахосмукачка

Всеобщо мнение е, че няма как да се справим с поддържането на ред и чистота в дома без прахосмукачката. Тя ни спестява много усилия и в...

Грешно е да чистите, бутайки прахосмукачката напред. Така само ще разнесете мръсотията още повече и ще се изморите много бързо. Правилото е да издърпвате плавно накрайника към себе си. Това важи особено при чистенето на килими.

4. Грешен накрайник

Много от прахосмукачките на пазара разполагат с няколко накрайника – един за килими, един за мебели. Има и малки четки за ъглите и други труднодостъпни места. Не се поддавайте на мързела и ги сменяйте от време на време за истински добри резултати.

5. Грешна последователност

При преходни стаи започвайте винаги от последната, а във всяко отделно помещение почиствайте първо ъглите. Иначе ще изцапате отново отделни части от пода и ще трябва да се връщате към тях повторно.

Как да изберете правилната прахосмукачка

Всеки иска да живее в чист дом, което, разбира се, означава чести срещи с добре познатата прахосмукачка. До болка знаем как изглежда и ...

6. Твърде рядко сменяте контейнера

Ако прахосмукачката ви звучи или работи по-слабо с времето, може и да сте я препълнили с боклук. При някои модели контейнерът за прах е прозрачен и видим. Ако не сте сигурни дали е препълнен, следвайте правилото да го изпразвате на всеки 3 месеца (при малко жилище).

7. Чистите със запушен филтър

Ако намалялата сила на засмукване не се дължи на препълнения контейнер, може да става въпрос за силно замърсен моторен филтър. Проверете го, докато уредът задължително е изключен от мрежата, и при нужда го подменете с нов.

8. Не регулирате правилно височината

НИКОГА не чистете с прахосмукачка тези неща

Чистенето с прахосмукачка често звучи като най-доброто решение, имайки предвид, че много от нас имат безжични уреди или роботи. След из...

Телескопичната тръба на прахосмукачките е с регулируема дължина, за да бъде удобна за хора с различен ръст. Ако докато чистите, се навеждате прекалено много... Или дори ви боли кръста, помислете дали дължината на тръбата ви е удобна, или дали не сте забравили да я поставите.

9. Чистите твърде припряно

Избягвайте да дърпате твърде бързо и силно накрайника на прахосмукачката. Така рискувате да оставите много черни петна по стените и первазите на пода. В най-лошия случай може да направите и дупка.

10.  Неподходящ модел

Ако ненавиждате чистенето с прахосмукачка, може би просто не сте избрали подходящия модел. Всеки има различни предпочитания. Някои имат нужда от максимално олекотен модел. По-високите пък ще се чувстват удобно, когато прахосмукачката разполага с дълга телескопична тръба. Може да помислите и за безжичен уред.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези 7 "комплимента" ще обидят всеки - избягвайте ги

Сложете това в тестото за козунака, за да остане пухкав и мек за седмица

Стихотворение за 23 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 23 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 23 април 2024

Най-мъдрата притча за завистта

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 23 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 23 април /валутен калкулатор/

Истински пожар! Най-темпераментните зодии

4 знака, че НЕ може да започнете нова връзка, защото носите емоционален багаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com