10-те най-разпространени опасни болести на цивилизацията

6233
10-те най-разпространени опасни болести на цивилизацията
Снимка: iStock

Цивилизационните болести в момента са един от най-важните проблеми на съвременната медицина. Това са заболявания, причинени от лоши навици - нездравословно хранене, липса на движение, заседнал начин на живот или тютюнопушене. 

Добрата новина обаче е, че като промените начина си на живот, можете лесно да ги предотвратите. Научете повече за причините и последиците от 10-те най-често срещани заболявания, свързани с начина на живот.

Диабет тип 2

Последните данни показват, че в света има 537 милиона души с диабет. Това е заболяване, при което нивата на глюкоза в кръвта са повишени поради нарушена секреция на инсулин. За развитието му благоприятстват затлъстяването, неправилното хранене и липсата на физическа активност. 

То никога не трябва да се подценява - ако не се лекува, води до бъбречна недостатъчност, невропатия или ретинопатия, които могат да доведат дори до слепота.

Затлъстяване

Статистическите данни стават все по-тревожни с всяка изминала година. Много хора не осъзнават, че затлъстяването е сериозен здравословен проблем, а не просто излишни килограми. Ненапразно СЗО го признава за болест - хората с прекомерно количество мазнини в тялото са много по-застрашени от развитие на диабет, атеросклероза, хипертония или дори инфаркт. 

Тази болест може да възникне само при гмуркане или в самолет, опасна ли е?

Хипертония

Специалистите бият тревога - почти един на всеки трима души у нас има повишено кръвно налягане, т.е. над 140/90 mmHg. 
При огромното мнозинство от хората не може да се каже еднозначно защо се е развила хипертонията - най-често тя е резултат от заседнал начин на живот и нездравословно хранене. Нелекуваната хипертония благоприятства развитието на атеросклероза, инсулт, исхемична болест на сърцето и дори бъбречна недостатъчност.

Атеросклероза

Диетата с високо съдържание на мазнини, диабетът, хипертонията и тютюнопушенето насърчават развитието на атеросклероза. 
В хода на атеросклерозата излишният холестерол започва да се отлага в стените на артериите, като образува атеросклеротични плаки. Те стесняват съдовете и възпрепятстват притока на кръв през органите. 
На базата на атеросклерозата се развиват много опасни заболявания, като исхемична болест на сърцето, инсулт, инфаркт или бъбречна недостатъчност. Смята се, че тези заболявания са причина за почти 30 % от всички смъртни случаи.

Хронична обструктивна белодробна болест

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е прогресивно и нелечимо белодробно заболяване. По-голямата част от пациентите признават, че са пушили цигари в продължение на много години - най-честата причина за ХОББ. 

В хода на това заболяване хроничното възпаление уврежда белите дробове, което води до емфизем, хронична пневмония и в крайна сметка до дихателна недостатъчност. Всяка година в световен мащаб ХОББ е причина за смъртта на повече от три милиона души

5 болести, които ще забележите по стъпалата на краката си

Сърдечен удар

Всяка година инфарктът засяга все повече хора. Запушването на кръвообращението в артериите, които снабдяват сърцето с кръв, води до това, че част от сърцето просто умира. 

Инфарктът обикновено започва с внезапна и силна болка в гърдите, която се излъчва най-често към ръката, рамото, врата или лицето. След инфаркта увреденото сърце често не се връща в първоначалното си състояние и развива множество усложнения като сърдечна недостатъчност или аритмия.

Исхемична болест на сърцето

Исхемичната болест на сърцето най-често възниква в резултат на атеросклероза, когато атеросклеротична плака възпрепятства потока на кръвта през коронарните съдове. 

Първоначално симптомите като задух или болка в гърдите се проявяват само при физическо натоварване, но с напредването на заболяването започват да се проявяват и в покой и затрудняват дори най-простите ежедневни дейности. Хората с исхемична болест на сърцето са изложени и на по-голям риск от развитие на инфаркт или инсулт.

Исхемичен инсулт

При мозъчния исхемичен инсулт се блокира притокът на кръв и зоната на мозъка, снабдявана от съответния съд, загива. Инсултът обикновено започва внезапно, обикновено със слабост или пълна пареза на ръцете и краката, затруднен говор и ходене, както и спадане на половината от лицето. 

Инсултът е животозастрашаващо състояние - колкото по-рано се окаже помощ, толкова по-големи са шансовете за възстановяване. Забавянето може да доведе до затвърждаване на парезата или проблемите с говора.

Ракови заболявания

Цивилизационните болести включват и някои видове рак. Като спазваме неправилна диета и избягваме спорта, се излагаме на риск от развитие на рак на дебелото черво, рак на белия дроб, рак на гърдата, рак на простатата или рак на ендометриума.

Заболявания на храносмилателния тракт

Това, което слагаме в чиниите си, оказва огромно влияние върху здравето ни. По тази причина цивилизационните заболявания включват много заболявания на храносмилателната система. Неправилното хранене и ниската физическа активност насърчават язвената болест на стомаха, упорития запек, камъните в жлъчката или заболяванията на панкреаса. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Как се пише: осигуровки, осигоровки, усигуровки или усигоровки?

Какъв пост се спазва през Страстната седмица?

Защо да горите дафинови листа или да миете пода със сол: лайфхакове за добър микроклимат

Странно защо някои хора не ядат пънчетата на гъбите

Знаете ли къде точно се намира островът на Одисей

Какви обичаи се правят през всеки ден от Страстната седмица?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com