Ето как да повишите емоционалната си интелигентност

3725
Ето как да повишите емоционалната си интелигентност
Снимка: iStock/Guliver

Какво е емоционална интелигентност?

Емоционалната интелигентност е способността да разпознавате и разсъждавате за своите и чуждите емоции. Тя може да има повече значение от IQ-то, в нея съществуват пет компонента: самосъзнание, саморегулация, мотивация, емпатия и социални умения.

Триковете на богатите за спестяване на пари

Самосъзнание

Самосъзнанието има две части: емоционална и социална страна. Емоционалното самосъзнание е разпознаване на собствените си силни, слаби страни, личностни черти, стилове на общуване и др. Сравнително лесно е да получите емоционално самосъзнание, защото можете да правите тестове за личността или да правите много самонаблюдения.

Социалното самосъзнание, от друга страна, включва да знаете как другите хора ви виждат, което може да бъде по-трудно за разпознаване, защото възприятията могат да се променят и да е трудно за четене.

Как мога да подобря самосъзнанието си?

Какво е емоционална интелигентност и защо е толкова важна?

Емоционалната интелигентност е способността да разпознавате, регулирате и разбирате емоциите, както вътрешно, така и външно. Емоционалн...

Получаването на мнението на другите е важно, за да бъдете по-самоосъзнати, особено когато става въпрос за социално самосъзнание. Едно от предизвикателствата на самосъзнанието е, че не винаги знаем нашите слабин страни. Вземете обратна връзка от колеги, мениджъри и дори приятели и семейство.

 Ако се чудите за определена черта обаче, можете да поискате и по-конкретна критика. Например, можете да накарате колега да наблюдава вашите умения за слушане по време на среща, за да види дали изглеждате разсеяни или прекъсвате много. Ако знаят какво точно търсите, те могат да дадат по-качествена обратна връзка.

Тайните съвети на ЩАСТЛИВИЯ брак

Саморегулация

Доброто саморегулиране включва контролиране на импулсите ви, за да сте сигурни, че действате подходящо за съответната ситуация. Вместо това насочването на тези чувства към проект или разходка показва емоционална интелигентност. Просто внимавайте да не потискате емоциите си, докато работите върху тяхното контролиране. Да се ​​държите безразсъдно, когато някой споделя защо е разстроен, например, може да изглежда, че не ви пука за това, което споделя.

Как мога да подобря саморегулацията си?

Как да възпитате емоционална интелигентност у детето си?

Емоционалното обучение е ежедневна работа с нашите деца и със себе си, чиито плодове ще повлияят на всички аспекти на семейния и индиви...

Част от причината, поради която може да е трудно да се контролират поривите, е, че когато частта от мозъка ви, отговорна за емоциите, се задейства, той освобождава химикали, които затрудняват ясното мислене. Когато се чувствате уморени, просто поемането на дълбоко въздух ще изпълни мозъка ви с кислород, за да сведете до минимум този ефект и да ви помогне да запазите хладнокръвие.

Социални умения

Социалните умения помагат на емоционално интелигентните хора да спечелят бързо други хора. Това е онази способност да водите леки разговори, да изграждате бързо разбирателство и да се чувствате комфортно в естествена социална среда, където може да не познават хората.

Как мога да подобря социалните си умения?

Социалните умения са особено важни по време на трудни разговори. Преди да дадете конструктивна критика, обяснете, че споделяте мислите си, защото искате да помогнете, а не да съдите или обвинявате. По този начин другият човек може да приеме това, което казвате, без да се стресира, че ще бъде уволнен или ще загуби уважението ви. „ко те не знаят защо човекът води този разговор, емоционалната им система започва да се защитава и да се бори. Изяснете положителното намерение за разговора, защото това успокоява емоционалния им мозък.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com