14 причини да четете всеки ден

6097
14 причини да четете всеки ден
Снимка: iStock/Guliver

Четенето не е това, което ви изглежда на пръв поглед. То не е скучно, пасивно, нито пък е безполезно. Докато четем, ние си седим удобно на дивана или в креслото с книгата в ръка. За съжаление, в днешния забързан живот все по-трудно се намира време да го правим. Лошото е, че свикнахме да ценим повече тези неща, които ни носят моментални облаги и незабавни резултати. Само че и четенето ни носи облаги, и то много, но за съжаление често забравяме този факт!

Книгата е учител, приятел, вдъхновение, тренировъчен курс на мозъка.  Благодарение на нея, ние откриваме нови светове. Ползите от ежедневното четене са безброй и днес сме избрали само една малка част от тях.

1. Безплатно е

Ясно е, че можете да похарчите цяло състояние в книжарницата, но не е необходимо. Библиотеките ви чакат с широко отворени врати, а винаги може да си изтеглите книга и online.

2. Забавление

Четенето е забавно! Защо ли? Съществуват огромен брой жанрове, че винаги може да подберете нещо за себе си. Искате екшън или драма? Има от всичко. Намерете своя рафт в библиотеката.

3. Тренирате мозъка си

Както тялото, така и мозъка има нужда от движения. Четенето изисква концентрация, неврологични усилия и интелектуална активност.

4. Незабравими мигове

Докато четете, вие складирате много факти и информация, опознавате героите, следите сюжетните линии, помните детайли.А всичко това тренира вашата памет. 

5. Нови думи

Речникът ви се обогатява значително с новите думи, с които се сблъсквате. Това е изключително полезно и за вашата работа, ако е свързана с общуването с нови хора, клиенти на фирмата или партньори. Доброто красноречие повдига самочувствието и ви помага за личните взаимоотношения.

6. Оформя личността

Личността не е нещо, с което сме родени или благословени, нито пък е даденост. Тя се изгражда с годините.

Всеки от нас има недостатъци, но когато работим над себе си, можем да ги променим. Проучване доказва, че четенето променя личностни характеристики.

7. Влияе на взаимоотношенията ни с хората

Четенето сближава! Списанията и книгите, които четем, ни дават голямо изобилие от теми, които обсъждаме с околните. Създаваме приятелства с непознати, с които споделяме общи интереси.

8. Познание

Четенето е познание! Без значение какво четем, винаги получаваме нова информация, която може да ни бъде полезна един ден. Също така полагаме усилия за интелектуалния си капацитет, и ставаме по-уверени в себе си.

9. Аналитични способности

Когато анализираме историята, опитвайки се да разберем поведението на героите, опитвайки се да подредим пъзела и да разкрием загадката, ние развиваме аналитичната си мисъл.

10. Концентрация

Най-добрите книги, които непременно да прочетеш

За да се почувстваме наистина граждани на света, има книги, които всеки от нас трябва да прочете. Книги, даващи ни полета на въображени...

Често правим по няколко неща наведнъж в ежедневието си. Говорим по телефона, компютърът е пред очите ни и излизат нови съобщения, колега ни казва  нещо от другия край на офиса. Четенето изисква и развива концентрацията, а тя благоприятства продуктивността ни.

11. Метод на релаксация

Понякога се чувстваме много напрегнати, че ни се иска да избягаме от себе си. И ето я изненадата - това е възможно! Дори няма да ни се налага да си купуваме еднопосочен билет. Един вълнуващ роман ще ни отведе в друго измерение.

12. Нещо което да правите, докато пътувате в градския транспорт

Още едно практическо преимущество на четенето - може да го правим в трамвая, автобуса или по време на полет в самолета...дори на опашката пред банката. То може да превърне честите скучни занимания в забавни.

Включете се в голямо разменяне на книги в центъра на София

На 19 септември от 16:30 ч. до 20:30 ч. в градинката зад Народна библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" ще се проведе "Голямото книго-раз...

13. Вдъхновение

Както героите от филмите, така и литературните герои могат да бъдат наше вдъхновение. От тях можем да се учим, да се повлияваме положително от действията и думите им.

14. Спасявате света

Преувеличено ли звучи? Не, светът се нуждае от по-образовани, познаващи себе си, широко скроени и пълни с идеи личности. А четенето изгражда точно такива!

Намерете книга, която ви допада и я прочетете. Няма да ви ухапе, а ще ви направи още по-копнеещи за нови приключения в света на книгите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Късметът е по петите ви, ако номерът на вашия апартамент съдържа тези числа

Яжте това преди полет

Искам го и ще го получа! 4 зодии, които не могат да губят

Истински принц: 10 неща, които само един любящ мъж ще направи за вас

Знаете ли защо белите мечки не ядат пингвини?

Не е за вярване, но този остров е най-големият производител на ванилия в света

Благовец 2024 - кога се пада, какви обичаи и традиции се спазват

4 учебни предмета, които ще ви озадачат

Ето как да намалите захарта за 10 дни

Сух вторник: Народни вярвания за дните от Тодоровата неделя

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com