4 начина да проверим дали ни е качествен сънят

6515
4 начина да проверим дали ни е качествен сънят
Снимка: iStock

Дали спим достатъчно и дали сънят ни е качествен наистина? Ако си отговорим на този въпрос, това ще ни помогне да коригираме своите навици, свързани със съня, и сутрин да се събуждаме бодри и изпълнени с енергия през деня.

Няма никакво съмнение, че качественият сън е много важна предпоставка за доброто здраве. Какво точно значи качествен сън? Човек понякога трудно може да си даде сметка дали сънят му всъщност е бил качествен. Експерти сочат, че времето е водещ елемент от качествения сън – важно е колко точно прекарвате в по-дълбоките етапи на съня като REM сън и бавния сън. Има още други неща, на които е наложително да обърнете внимание.

Какво е сънна инерция? Случвало ли ви се е да се събудите кисели и изморени?

Чувството на отпадналост и лошото настроение при събуждане са често срещани при хора, страдащи от инерция на съня. Това е състоянието п...

Колко време спите?

Продължителността на съня в никакъв случай не е гаранция за качество на съня, само че прекарването на повече часове в леглото всяка нощ със сигурност е доста важно. Броят на часовете, които прекарвате в сън, е първото нещо, което трябва да вземете предвид, когато се опитвате да прецените качествен ли е сънят ви. Не забравяйте, че всеки отдолен човек има нужда от различна продължителност на съня – някои хора се чувстват добре, когато са спазили стандартните препоръки за осем часа сън, но има и други, които се нуждаят от сън със седем или пък от девет часа.

Когато се събудите ще се чувстване по определен начин – това е много показателно!

Доста хора не са от личностите от т. нар. сутрешен тип, най-вече когато станат след алармата. Но начинът, по който се чувствате при събуждане и започнете да се раздвижвате, е друг много важен фактор, който отчита качеството на съня. Когато вече сте се разсънили, енергичното чувство е чудесен знак за качествен сън.

Какво ни пречи да имаме добър сън

Добрият и качествен сън е в основата на представянето ни през деня. Сънят оказва влияние върху здравето и цялостното физическо състояни...

Събуждате ли се през нощта?

Напълно нормално е да се събудите веднъж или даже два пъти през нощта – може да е от нужда да отидете до тоалетна, заради домашния си любимец, заради детето или заради друг вид външни смущения. Качественият сън обаче наистина предполага да не се будите или пък да станете най-много един път за всичките часове.

Как се чувствате през деня?

Качествен ли е сънят ви личи и от това как се чувствате през деня. Има ли моменти през деня, когато ви се доспива? Ако бихте отговорили с „да“, това може да значи, че не получавате качествен сън през нощта или пък не спите достатъчно продължително. Раздразнителност, обща сънливост, забравяне – тези показатели също са признаци на некачествен сън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

9 мита за възглавниците, в които е време да спрете да вярвате

6 навика в леглото, които разкриват нисък коефициент на интелигентност

Безпроблемно отслабване: как изгаряме калории, без да знаем

Българска или гръцка - коя азбука има повече букви?

Знаете ли как можем да снимаме светкавици?

Тези два вида риба са опасни за консумация - откажете се от тях

"Къде да гледаме мача довечера"? 4 места в София, идеални за европейското

Шампоанът няма да ви спаси: 5 причини косата ви да се замърсява бързо

Това са женски козметични процедури, които вече не са на мода

„Не се страхувайте, това е протеин“: Какво ще стане, ако изядете плод с червей?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com