Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 често срещани манипулации с косата, които могат да я съсипят

29 ноември 2023, 12:22 часа

Грижата за косата е изкуство, което изисква внимание към детайла. Понякога дребни грешки в грижата могат сериозно да навредят на косата ви, ако ги повтаряте отново и отново.

1.       Да се ​​мие или да не се мие - това е въпросът

Митът, че не е нужно да миете косата си преди боядисване, че това ще помогне на цвета да „прилепне“ по-добре, е пълна глупост. Всъщност въпросът много зависи от това каква техника ще се използва. Ако ще правите подчертаване, балаяж или друго сложно, многоцветно оцветяване, тогава кичурите трябва да са идеално чисти, когато започнете манипулациите.

И само ако планирате само да освежите цвета, тогава можете да не миете косата си. Но ако предишния ден сте използвали стилизиращи продукти, едва ли техният химически състав ще се „сприятели“ с боята за коса. Реакцията може да бъде непредсказуема!

Възстановена коса? Мисията възможна с тези 5 стъпки

2.       Изсушете косата си със сешоар и разумно

Удивително е, че скорошно изследване на експерти от Кеймбриджкия университет доведе до интересно заключение: в някои случаи изсушаването на косата със сешоар е дори по-полезно, отколкото ако оставите нещата на въздуха. Изчакването дългите кичури да изсъхнат сами може да им причини повече щети.

Особено важно е да избягвате да си лягате с мокра коса. Водата буквално кара косата да набъбва, лишавайки я от еластичност и здравина. Колкото по-дълго стоят мокри, толкова по-лошо е за състоянието им. Ето защо се препоръчва използването на сешоар за сушене на дълга коса. Важно е да запомните правилната техника: дръжте сешоара на разстояние 15 см от главата и започнете с ниски температури.

3.       Четка, която накъсва косми

Известно време бяха популярни четките за коса, чиито влакна завършваха с пластмасови топки. Те играеха ролята на масажор, който подобрява кръвообращението в кожата на главата. С течение на времето обаче топчетата започват да падат, оголвайки косъмчетата и такава четка буквално се превръща в средство за отстраняване на косми.

Избирате четкане с естествен косъм? И тук искаме да ви разочароваме, уви. Естествените влакна имат изключително неприятна особеност - натрупват патогенна микрофлора. А порестите влакна, които събират влага, са идеален трамплин за размножаване на бактерии.

Всяка четка обаче трябва да се измива старателно поне веднъж на всеки две седмици. В противен случай нейният „богат вътрешен свят“ едва ли ще ви хареса. Не решете косата си в мокро състояние.

Направите косата по-плътна с народни средства и процедури за грижа за коса

4.       Прически, които развалят всичко

Всяко стягане на косъма разваля структурата му. Стегната конска опашка на върха на главата, ултрастегнат кок, фино сплетени плитки - всички тези прически пречат преди всичко на нормалното кръвообращение в скалпа. Освен това, косата става накъдрена и изглежда нацепена..

5.       Магическа пръчка с две остриета

Сухият шампоан е експресен продукт, който ви помага бързо да освежите косата си в дните, когато измиването на косата ви не влиза в плана ви. Но така е устроен човек, че предпочита да следва пътя на най-малкото съпротивление... И сега сухият шампоан е твърдо стъпил на рафта в банята ви. Нека си признаем – това е лоша идея. Факт е, че по този начин изсушавате косата и скалпа.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес