5 японски метода, които ще ви помогнат да живеете в чист, подреден и уютен дом

27420
5 японски метода, които ще ви помогнат да живеете в чист, подреден и уютен дом
Снимка: iStock

Когато става въпрос за подреждане в дома, всеки си има изградени навици и харесва нещата да бъдат подредени по определен начин. Японците са известни със своя минималистичен подход към нещата и философията, че човек не бива да робува на предметите. И поради тази причина от Япония идват най-полезните съвети за подреждането. Кои са те ?

Danshari

В превод тази дума означава “изчистване на живота”. Според метода човек трябва да се освободи в ежедневието си от всички ненужни вещи, които има, както и от тези, които използва изключително рядко. Да не говорим за тези, които седят прибрани от години някъде “за всеки случай” или поради сантименталната им стойност. Концепцията подтиква хората към дълбоко размишление по отношение на материалното.

На рафтовете: 6 лайфхака, които ще ви помогнат да подредите гардероба си

Wabi-sabi

В България това понятие е добре познато и се отнася към несъвършенството на нещата. Философията изповядва факта, че предметът или пространството не са съвършени, именно каквито сме и ние хората. И трябва да умеем да се наслаждаваме на това несъвършенство. Когато се научим да го правим, ще усетим радост и спокойствие в живота си и ще изчезне тревогата, че нещо не изглежда съвършено или че ние не сме направили нещо по съвършен начин.

Методът Мари Кондо

39-годишната японка, известна с псевдонима си KonMari и своя метод за организиране на дома, е автор на купища книги, водила е стотици курсове и допреди година беше категорична, че у дома редът трябва да бъде идеален. В началото на миналата година обаче, Кондо призна, че нейният дом е по-разхвърлян, отколкото почитателите ѝ са предполагали. Причината за това е, че японката е започнала да гледа по друг начин на разбирането за ред, като това се е случило след раждането на третото ѝ дете. Тогава Кондо осъзнала, че не ѝ остава време всеки ден да подрежда дома си и затова е започнала да съветва хората да се стремят към такъв ред, какъвто им доставя радост в живота, дори това означава да има малък хаос.

Ma

В превод името на тази концепция означава “пауза”. Като идеята е да има пауза в купуването на нови и нови вещи. Колкото повече неща си купуваме, толкова повече пълним дома си с предмети, като повечето от тях ползваме рядко или изобщо не използваме, но сме се сдобили с тях заради импулсивното желание да ги притежаваме. Според разбирането на метода Ma, минимализмът е по-разумният начин на живот, който дава възможност на човек и дома му да имат достатъчно пространство и да “дишат” спокойно.

15 малки неща, които карат домът ви да изглежда разхвърлян

5S

Този метод събира в себе си 5 думи – сортиране, организиране, стандартизиране, поддържане и блясък. Идеята му е да се насърчи доброто осмисляне на пространството, без значение неговата големина и превръщането му в чисто и добре организирано място, където всичко е лесно достъпно. Според японците този метод генерира по-малко количество боклуци, както и пести ценно време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com