5 напитки, които не трябва да пиете на празен стомах

1783
5 напитки, които не трябва да пиете на празен стомах
Снимка: iStock

Често мислим за въздействието на тази или онази храна върху нашето тяло, но се отнасяме към напитките много по-небрежно. Какво лошо може да се случи от чаша чай или чаша сок? Но някои напитки разкриват своите полезни или вредни свойства само в комбинация с много фактори: прием на храна, време на деня, здравословно състояние. Когато се консумира на празен стомах, обичайната напитка може да доведе до неприятни усещания и да увеличи риска от някои заболявания. Какво можете да пиете на празен стомах и за какво трябва да почакате докато се нахраните?

Ето 5 напитки, които да избягвате на празен стомах: 

Силен чай

Полза

Както зеленият, така и черният чай са богати на антиоксиданти и имат много положителни здравословни свойства: намаляват риска от развитие на рак, сърдечно-съдови заболявания, диабет, помагат за намаляване на теглото и нивата на холестерола в организма, имат антимикробно действие и подпомагат умствената дейност.

Но какво ще стане, ако го пиете на празен стомах?

Чаят съдържа дъбилни вещества - танини. Когато се консумират на празен стомах, танините могат да причинят гадене. Колкото по-силна е напитката, толкова по-високо е съдържанието на танин в нея и толкова повече дискомфорт може да причини. По-добре е да пиете чай не веднага след хранене, а след известно време - след половин или час. 

Важно: Ако имате недостиг на желязо, може да искате да намалите приема на чай. Танините намаляват усвояването на желязото в стомашно-чревния тракт. 

Кафе

Полза

Кафето също е богато на антиоксиданти и има много положителни ефекти: подобрява мозъчната функция, подобрява концентрацията и подобрява настроението. Кафето може да предотврати развитието на диабет тип 2, някои видове рак и невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон.

Лекар: Това са 3-те най-полезни напитки, които предпазват от кръвни съсиреци

Но какво ще стане, ако го пиете на празен стомах?

Доказано е, че кафето стимулира секрецията на стомашен сок. Ето защо има мнение, че не трябва да пиете кафе на празен стомах, ако имате синдром на раздразнените черва или стомашни язви, тъй като излишъкът от стомашен сок уврежда стомашната лигавица, причинявайки киселини и гадене.

Но няма проучвания, потвърждаващи отрицателните ефекти на кафето върху здравето. Практиката показва, че реакцията към кафето е индивидуална за всеки човек. Има дори генетични характеристики, при които кафето се усвоява и отделя от тялото по специален начин. Някои хора спокойно пият двойно еспресо на празен стомах и не усещат нищо, докато други страдат от киселини дори след слабо, леко изпечено лате. Така че най-лесният изход е да се вслушате в усещанията на тялото си.

Важно: Подобно на силния чай, кафето влошава усвояването на минерали от организма, така че е по-добре да си направите почивка между приемането на здравословна храна и изпиването на чаша кафе. 

Прясно изцедени плодови сокове

Полза

Пресните плодове са богати на витамини и антиоксиданти и в умерени количества имат много ползи за здравето. Вземете например пресен нар – той съдържа мощна доза антиоксиданти. Предпазва организма от въздействието на свободните радикали, някои видове рак, намаляват възпалението и имат антивирусен ефект. 

Но какво ще стане, ако го пиете на празен стомах?

Плодовите сокове съдържат прости захари като глюкоза и фруктоза. Например чаша пресен нар съдържа около 34 г захар и такава доза на празен стомах може да предизвика рязко повишаване на нивата на кръвната захар. В този случай панкреасът ще трябва бързо да произведе голямо количество инсулин, за да намали бързо количеството глюкоза в кръвта.

В резултат на това се появява така нареченото „люлеене на захарта“ или гликемична променливост. Някои проучвания показват, че "люлката" е не по-малко опасна от постоянно високите нива на кръвната захар. Такива скокове на глюкозата увеличават рисковете от диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и наддаване на тегло. Затова е по-добре да пиете малко плодови сокове по време на хранене или веднага след него.

Важно: „Захарните колебания“ се причиняват от всякакви напитки с добавена захар (компоти, плодови напитки, сладки чайове, пакетирани сокове), изпити на празен стомах. По правило те не съдържат нищо полезно за организма - само захар. Така че е по-добре не само да ги изключите от храненето на празен стомах, но и да ги премахнете напълно от диетата. 

7 полезни напитки за отслабване

Алкохол

Полза

Няма

Ами ако го пиете на празен стомах?

Пиенето на алкохол на празен стомах увеличава токсичния му ефект върху тялото. Изпивайки чаша или две на празен стомах, вие намалявате нивото на глюкозата в кръвта - това се нарича хипогликемия. Нейните симптоми: раздразнителност, световъртеж, треперене на тялото, остър глад, често водещ до преяждане.

По-добре е да пиете алкохолни напитки един час след хранене или успоредно с храненето. Храненето забавя преминаването на алкохола в тънките черва, където се абсорбира, и по този начин намалява всички негативни ефекти, улеснявайки елиминирането на токсините от тялото. Също така е полезно да пиете алкохол с чиста вода без газ, за ​​да улесните обработката на тялото.

Важно: Алкохолът също така дразни стомашната лигавица, което води до обостряне на съществуващи храносмилателни проблеми и появата на нови. Алкохолен коктейл със сода в него е най-лошото нещо, което човек с язва или гастрит в обострена фаза може да консумира.

Тогава какво да пия? 

Печеливша опция, която ще ви бъде от полза, е чистата вода без газ. Защо се нуждаем от вода?

Водата е проводник на хранителни вещества и кислород в клетките на тялото.

Достатъчното количество вода в тялото помага за поддържане на високи нива на енергия, физическа и умствена активност, нормална температура и кръвно налягане. 

С водата токсините напускат тялото ни, червата и всички отделителни системи работят правилно, а изпотяването се нормализира.  Водата е ключът към хидратацията и еластичността на кожата, нейното стабилно обновяване и привлекателен външен вид.

Около 70% от масата на всяка клетка в тялото е вода и този обем трябва да се поддържа постоянно, за да се предотврати дехидратацията.

Как да разберете, че не пиете достатъчно течности?

  • Нямате сили, вие ви се свят и ви боли глава.
  • Страдате от гадене, нестабилно функциониране на храносмилателната система и чести чувства на силен глад.
  • Кожата е суха и никакви кремове не помагат да се реши този проблем.

Колко вода трябва да пиете и кога?

Има различни препоръки: 30 ml вода на 1 kg телесно тегло или 2 или повече литра на ден. В зависимост от сезона, физическата активност и здравословното състояние тези числа могат да варират. Можете спокойно да пиете вода на празен стомах и между храненията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да се справим с подпухналите очи всяка сутрин?

Понеделник след Великден - как се нарича този ден

Как се пише: посрещна или посрешна?

По какво се познава истинското приятелство?

Как правилно да се грижим за нолина?

Защо НЕ трябва да пускате пералня 2 поредни пъти

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да се справим с подпухналите очи всяка сутрин?
Как да се справим с подпухналите очи всяка сутрин?

Ако често страдате от подпухнали очи и тъмни кръгове под очите, вероятно се чудите защо се случва това. Може да има много причини за това: ·        ...