5 опасни последици от пиенето на популярната напитка чай

10486
5 опасни последици от пиенето на популярната напитка чай
Снимка: iStock

Много хора обичат чай. Той има много полезни свойства - намалява възпалението, намалява риска от сърдечни и хронични заболявания и нивата на кръвната захар. Не забравяйте обаче, че пиенето на тази напитка може да има и отрицателни последици.

Нарушаване на биоритмите

Черните, белите и зелените чайове имат средно 14 до 61 mg кофеин на порция. Въпреки че е по -малко от чаша кафе (около 96 mg), това количество е достатъчно, за да наруши така наречените „циркадни ритми“ - биологичния часовник на човека. Пиенето на твърде много чай с кофеин през деня или вечерта може да промени графика ви на сън, което също може да доведе до нарушаване на циркадните ритми. В резултат на това, всичко може да провокира сърдечно-съдови проблеми, наддаване на тегло и отслабена имунна система. Затова следобед е най-добре да пиете билкови чайове, които не съдържат кофеин.

Риск от рак на хранопровода

Има доказателства, че пиенето на топли напитки увеличава риска от развитие на такова опасно заболяване като рак на хранопровода. Така, според проучване, публикувано в научното списание BMJ, вероятността от плоскоклетъчен карцином на хранопровода е по -голяма при тези, които пият много горещ чай, а не топъл. Има и други проучвания, които показват, че твърде горещите напитки причиняват трайно увреждане на хранопровода.

Развитие на анемия

Редица научни изследвания показват, че биоактивните компоненти на чая - танините - намаляват усвояването на желязото, което може да доведе до развитие на анемия. Така според проучване на пакистански учени, черният и зеленият чай ограничават бионаличността на желязо до 94%.

Дехидратация

Черният и зеленият чай са диуретици. Въпреки че тази напитка понякога се препоръчва за задържане на течности, тя понякога може да доведе до дехидратация. Диуретичните свойства на чая могат да доведат до електролитен дисбаланс. При това състояние може да се появи летаргия, ускорен или неправилен сърдечен ритъм и силно главоболие.

Стомашно-чревни нарушения

Теофилина в чая може да доведе до стомашно-чревни разстройства. Така че тези, които имат стомашни проблеми, трябва да следят състоянието си.

Разбира се, не е необходимо да се сблъсквате с подобни последствия - но те трябва да се имат предвид, особено за тези, които обичат тази напитка.

Чаят има много ползи за здравето, но това не означава, че можете да го пиете без да мислите. В зависимост от това какво е текущото ви здравословно състояние и колко често пиете определени видове напитки, можете да нанесете сериозни вреди на тялото си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com