5 ползи от ежедневното изкачване на стълби

15948
5 ползи от ежедневното изкачване на стълби
Снимка: iStock

Независимо дали искате да поддържате добра физическа форма или да отслабнете, ежедневната физическа активност е от изключителна важност. Тези, които водят заседнал живот с минимални физически упражнения, са изложени на повишен риск от затлъстяване, диабет и сърдечни заболявания, наред с други здравословни проблеми. Редовните физически упражнения са необходими, но за много хора е трудно да изберат дейност и да отделят време за нея.

Повечето видове упражнения и спортове изискват екипировка, независимо дали става въпрос за закупуване на тенис ракета или обувки за бягане. Разбира се, можете да се запишете в спортна зала, но това изисква отдаденост, мотивация, а също и да си намерите добър треньор. И докато всички тези дейности може да не ви изглеждат като вашата чаша чай, има един вид упражнения, които са изключително полезни и изискват от вас съвсем малко - изкачването на стълби.

В сравнение с бягането и ходенето, при изкачването на стълби се изгарят много повече калории. То ангажира всички коремни мускули, стимулира всички органи там, активира гръбначния стълб и намалява риска от травми на коленете, краката и глезените. Нещо повече, изкачването на стълби е нещо, което може да се прави независимо от сезона.

Какви са ползите от разходката рано сутрин?

По-долу са изброени някои от ползите от ежедневното изкачване на стълби:  

1. Помага ви да отслабнете

Изкачването на стълби в продължение на един час е много интензивна форма на упражнения и има огромни аеробни ползи. Можете да загубите около 0,17 калории, докато се изкачвате, и 0,05 калории, докато слизате от едно стъпало. С тази скорост, ако изкачвате стълби поне по половин час всеки ден, със сигурност ще изгорите достатъчно калории и постепенно ще отслабнете. Важно е да се отбележи, че скоростта на изгаряне на калории е по-висока при изкачването на стълби в сравнение с други дейности като ходене или бягане.

2. Подобрява здравето на сърцето

Изкачването на стълби е добър начин за подобряване на сърдечното здраве и предпазване от сърдечни заболявания.

3. Увеличава мускулната сила

Изкачването на стълби е вертикално упражнение, при което натискате надолу, за да повдигнете цялото си тяло нагоре по стълбите. Този вид упражнение може да увеличи силата на мускулите на краката, бедрата и ханша, като същевременно тонизира коремните мускули. Изкачването на стълби може да помогне и за натрупването на мускулна маса в долната част на тялото.

Ползи от физическата активност върху мозъка

4. Изгражда издръжливост

Чрез подобряване на нервно-мускулната и кардиореспираторната дейност на организма изкачването на стълби може да подобри походката, баланса и издръжливостта. Освен че допринася за цялостната физическа форма, тази дейност помага за намаляване на риска от падане и свежда до минимум натоварването при други ежедневни дейности.

5. Подобрява психичното здраве

Известно е, че всички видове упражнения помагат на тялото ви да отделя повече ендорфини, което ви помага да се чувствате добре. Изкачването на стълби прави същото и също така помага за по-доброто регулиране на съня ви. В съчетание с изграждането на сила и издръжливост и допълнителната полза от здравословното намаляване на теглото те със сигурност ще подобрят самочувствието и нивата на увереност и ще ви накарат да се почувствате и щастливи.  

Много е важно да запомните, че макар изкачването на стълби всеки ден да е осъществимо, достъпно и да не е свързано с никакви затруднения, за да продължи дълго време, в идеалния случай не трябва да го правите, докато носите токчета или обувки, които нарушават равновесието ви. Облечете се удобно, носете разумни обувки и след това изкачвайте стълбите, за да извървите пътя към по-добро здраве.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com