5 признака, че пиете твърде много кафе

929
5 признака, че пиете твърде много кафе
Снимка: iStock

Понякога ни се струва, че успешният и продуктивен ден се дължи единствено на кофеина. Ако не можете да започнете деня си без чаша кафе, не сте сами. Консумацията на четири чаши кафе дневно е напълно безопасна и дори здравословна. То спомага за намаляване на риска от диабет и сърдечни заболявания. От друга страна, превишаването на този брой може да доведе до проблеми.

Според фармацевта Линдзи Елмор превишаването на 400 мг кофеин на ден води до следните симптоми: ускорен или неравномерен сърдечен ритъм, тревожност, замаяност, диария, безсъние, главоболие или раздразнителност. Възможно е да се появят и по-сериозни симптоми, които изискват незабавна медицинска помощ, включително повръщане, объркване и болка в гърдите.

Знаете ли колко вида кафе има?

Когато консумирате твърде много от тази напитка, това натоварва целия ви организъм, тъй като кофеинът е мощен стимулант. Той стимулира хипофизната жлеза да освобождава хормони, които увеличават производството на адреналин, така наречения хормон на "борбата" или "бягството". Той подготвя тялото ви да избяга от опасни или стресови ситуации. И дори да не сте застрашени от опасност, мозъкът ви ще е готов за нея, сърцето ви ще бие по-бързо, светът ще ви се струва враждебен и ще сте в състояние на вечно бързане и напрежение на времето.

След като организмът ви се претовари с кофеин, вие не получавате нито едно от положителните качества на кофеина, на които първоначално сте се надявали, като например повишена енергия и по-ясно мислене. Вместо това ви измъчват често уриниране, стомашно разстройство, спазми, диария, нежелано освобождаване на адреналин и повишена тревожност. Съгласете се, че това са точно обратните ефекти върху тялото ви.

Ако чувствате, че трябва да се откажете от пристрастяването си към кофеина, не се отървавайте напълно от него. Най-добрият начин да се почувствате отново като себе си е да се откажете от кофеина постепенно.

"Внезапното спиране на кофеина е стресиращо за организма. То може да предизвика обща слабост, чувство на потиснатост, гадене и главоболие. Постепенно намалете приема на кафе, сода и енергийни напитки, като замените част от тях с вода. Ако сте любител на кафето, започнете да пиете безкофеиново кафе или преминете на безкофеинов чай. А също така опитайте и други здравословни напитки като чай от гъби, кокосова вода и чай йерба мате", препоръчва д-р Лиза Самюълс.

Между другото, можете просто да пиете гореща вода. Това звучи налудничаво за заклетите любители на кафето. В края на краищата водата няма вкус или аромат. Но всъщност е много приятна и здравословна, тъй като хидратира и затопля тялото ви отвътре навън. А водата няма калории.

Лекар разкри кой НЕ трябва да пие кафе в жегата

Много хора се страхуват, че след като откажат кофеина, нивата на енергия и работоспособността им ще намалеят. Всъщност това не е така. Можете да намерите нови източници на енергия. Например можете да замените кафето със спорт, разходка в парка или просто да отпиете на бюрото си. И, разбира се, добрият нощен сън е по-добър от всички енергийни напитки.

След като се върнете към пиенето на здравословно количество кофеин и се отървете от кофеиновата си зависимост, ще се почувствате като съвсем нов човек, ще станете по-свободни и весели. Ще имате нови планове и мечти. Няма нищо лошо в това да харесвате кафето или чая, да се наслаждавате на вкуса и аромата им, стига това да не разрушава тялото и плановете ви. В края на краищата има много тънка граница между удоволствието и пристрастяването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Изследователи: Използването на белина е свързано с по-голям риск от смъртоносно белодробно заболяване

Има ли безценно цвете и кои са най-скъпите цветя в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Кога се приготвят козунаци за Великден?
Кога се приготвят козунаци за Великден?

Тази година православните християни ще празнуват Великден на 5 май. Сега е най-доброто време да се подготвите спокойно за празника и без да бързате. Седмицата,...