5-те най-големи торти в света

12954
5-те най-големи торти в света
Снимка: Малко калории с много любов

Ако сте на диета и избягвате всяко споменаване на сладкиши, пастички, кремове и всякакви други сладникави изкушения, може би не трябва да рискувате да четете тази статия – защото в нея ще стане дума за 5-те най-големи торти, направени някога от човешки ръце. Колко време и труд са необходими за създаването на сладък ароматен гигант с тегло, да речем, около 50 тона? Е, именно за това и за други подобни сладки неща ще говорим...

Нека започнем от 5-то място - то се заема от най-голямата торта в Русия, която е направена през 2010 г. за 252-та годишнина на град Астрахан, разположен в делтата на река Волга. Теглото на тази руска богатирка е 8 тона, дължината 247 метра. За изготвянето на тортата отишли 2000 блата за бисквитени торти, 400 кг кондензирано мляко, 400 кг сладки плодови пюрета, 20 кг шоколад и 250 литра сметана. Тортата е направена във формата на река Волка, която минава в непосредствена близост до града (да не се бърка с Волга) и близките населени места. Била изнесена на улицата и всеки желаещ можел да я опита.

Ето, така се правят вълшебни торти без печене

Тези лесни торти без запичане са едни от най-лесните. 1. Торта без печене с бишкоти Тази торта-мечта се приготвя с кондензирано&...

Четвъртото място се заема от не съвсем обикновена торта – а сладоледена от канадския град Торонто, която е направена през 2013 г. от веригата кафенета Dairy Queen. Теглото на тортата достигнало 10 тона. За приготвянето й били необходими 9 тона сладолед, 136 килограма лед и 100 килограма бисквитено тесто. Конкуренцията веднага заявила, че това въобще не е торта, а чисто и просто малко по-голям сладолед, и дори подала жалба в съда за нелоялна конкуренция и подвеждаща реклама – но понеже жалбата била подадена именно поради конкурентни мотиви, била отхвърлена.

Трето място и бронзовият медал получават филипинските сладкари от град Ла Тринидад, столица на провинция Бенгет. През 2004 г. те създали ягодова торта с тегло 11 тона и 146 кг. Най-интересното е, че лакомството било платено, всяко парче се продавало за 25 цента. Общо над 50 000 души опитали тортата, която влязла в книгата на рекордите „Гинес“ като най-голямата ягодова торта на планетата.

Второто място в класацията е заето от торта, създадена през 1989 г. и задържала шампионската си позиция чак до 2005 г. Тортата била приготвена от сладкари в американския щат Алабама във формата на родния им щат с прилежащите градове и населени места. Направили я в чест на 100-годишнината на град Форт Пейн. Теглото й достигнало 58 тона. 

Е, златният медал отива отново в Америка. Той се дава на сладкарите от американския град на развлеченията и хазарта Лас Вегас, които на 15 май 2005 г. в чест на 100-годишнината на града направили торта с тегло 59 тона. В нейното приготвяне взели участие над 600 души. Дължината й била 31 метра, ширината 15 метра, а височината, което е най-интересното - само 50 см, което прави тази торта шампион в още една категория: за най-плоската торта в света.

Рецепта за домашна медена торта

Тази рецепта е доста популярна и сигурно сте срещали нейни вариации. В тази статия ще се опитаме да дадем свой прочит на рецептата за к...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com