5-те свещени места в България, където желанията се сбъдват

19793
5-те свещени места в България, където желанията се сбъдват
Снимка: Pixabay

Българите сме вярващ народ и разполагаме с редица свещени места в милата ни родина. В действителност някои от тях имат огромна целебна сила, на която вярват и се надяват редица хора. Съществуват много доказателства за свойствата им и за това, че изпълняват желания. Днес ние ще ви представим 5 от тези сакрални места:

Параклис „Света Петка“, Трънско

Няма как да не започнем с този свещен параклис, намиращ се над град Трън. Смята се, че е създадена преди над хилядолетие в скалите над града. Наречен е така, защото има теории, че самата Света Петка е живяла там. Има лековита вода, стичаща се по един от сталактитите в прещерата, хората казват, че това са сълзите на светицата. Редица хора, които имат проблеми със зрението, са се излекували, като са миели лицето си с тази целебна вода. Има много случаи на оздравели деца и възрастни – например момче с кожна болест, което измило лицето си с тази вода и оздравяло. Или баба, която страдала дълги месеци от болест и била на смъртно легло, но децата й я довели да пренощува в параклиса и на другия ден тя си тръгнала сама! Хората споделят своите истории от това свещено място, чудеса се случват, само трябва да вярвате в тях.

Преподобна Стойна, с.Златолист

Тази църква е построена преди 9 век, още по времето на траките. Светицата, Преподобна Стойна е прекарала последните три десетилетия от живота си на това място. Хората намират своята защита и своя лек тук, дава се надежда и се помага за излекуването на редица болести. Имате достъп и до стаите на светицата, както и да напишете желания в книгата. Мястото е в близост до Рупите, а самата Ванга също му дава много гласност. За пътеводител на Преподобна Стойна се смята Св. Георги.

Руската църква „Св. Николай Чудотворец“, София

Храмът е известен в София с изумителна архитектура и чудотворни свойства. Построен е в началото на миналия век, а там е погребан и архиепископ Серафим, на чийто гроб се оставят писма с молби и молитви от миряните. След оставянето на писмата, хората се натъквали на чудесата – бездетните се радвали на дете, болните оздравявали. Доказателствата са сбъднатите желания все още се съхраняват, част от тях са представени в книгата „Живот, чудеса и завети на архиепископ Серафим“. На 26 февруари 2016 г. Серафим е канонизиран за светец и чудотворец в България и Русия.

Рилският манастир

Рилският манастир не е известен с чудотворните си свойства само у нас, а и в редица чужди страни. Над манастира се намира мястото, на което се смята, че е живял чудотворецът и закрилник на българите – Св. Иван Рилски. Съществува и поверие, свързано с достигането до това място. Трябва да се мине през тесен процеп между скалите и се смята, че който успее да мине, вече е с опростени грехове.

Вълшебното езеро в пещера Леденика

Езерото е познато още като „езеро на желанията“ и се смята, че водата, която капе от сталкмитите и сталактитите и го пълни, е от сълзите на планината. Смята се, че има силата да сбъдва желания и да лекува болести. Чешмата се намира в края на пещерните тунели на Леденика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com