5-те задължителни въпроса, които трябва да зададете при оглед на жилище

19694
5-те задължителни въпроса, които трябва да зададете при оглед на жилище
Снимка: Schluesseldienst / Pixabay

Ако сте от хората, които търсят нов дом за своето семейство, то сигурно вече знаете, че намирането му не е никак лесна задача. Независимо дали искате да купите или да наемете апартамент или къща, вие трябва да отделите много време за търсене в интернет, разговори с различни брокери и разгледате поне няколко жилища, преди да изберете новият си дом. Освен това има и много важни въпроси, които трябва да им зададете и да изясните, преди да се спрете и купите даден имот. И така, кои са 5-те задължителни въпроса при оглед на едно жилище:

1.Може би първото нещо на което всеки купувач обръща внимание, когато си търси жилище е локацията. Местоположението е много ключово, но също така е много важно и какво има в района, който сте си избрали. Разпитайте брокера дали наблизо има училище и детска градина, защото ако имате деца, това е много важно. Поинтересувайте се къде е най-близката спирка на градския транспорт, какъв вид комуникации можете да използвате, за да отидете бързо до друга част на града и има ли в близост магазин, от където ще можете да пазарувате необходимите ви продукти.

Къде у нас пазарът на жилища е най-горещ

Пазарът на жилища в България се развива с бурни темпове през последните няколко години, като сделките с имоти продължават да нарастват ...

2.Изложението също е от голямо значение при покупката на жилище. Обърнете внимание дали апартамента е с южно или източно изложение, дали е външен или междинен, защото всички тези фактори имат значение за отоплението му, а оттам и за сметките през зимата. Среден апартамент с южно изложение, винаги ще бъде топъл и слънчев, а такъв с източно или западно е идеален за отглеждане на цветя. Северното изложение е идеално през лятото, защото в дома ви винаги ще бъде прохладно, но за сметка на това през зимата, сметките ви за отопление ще бъдат доста високи.

3.Един от най-важните документи за едно жилище и първият, за който трябва да попитате е акт 16. Той удостоверява, че сградата е приведена в експлоатация и може да се обитава, както и че са уредени всички въпроси, свързани с водоснабдяване, канализация, електрификация, газификация и т.н.

4.Разгредайте внимателно документите, съпътстващи продаваното жилище и обърнете внимание на квадратурата му. Попитайте каква е чистата площ на жилището, с която ще разполагате и която трябва да обзаведе. В нотариалните актове винаги се упоменава чистата застроена площ на апартамента и тази, заедно с прилежащите общи части, като дворно място и стълбище.

5.Плащането също е много важен въпрос при покупката или наемането на жилище. При покупката се съставя предварителен договор, в който е упоменато каква част от договорената цена ще се плати при съставянето му и как ще се изплати останалата сума. При наемането на жилище вариантите са два – Плащане на наема по банков път, по сметка на наемодателя или на ръка, ако той държи да получава парите си по този начин.

Строителството у нас расте над средното за ЕС

Строителната продукция у нас нараства с 3.2% на годишна база през месец ноември миналата година, сочат сезонно изгладените данни на евр...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com