5 знака, че имате токсично семейство

5890
5 знака, че имате токсично семейство
Снимка: iStock/Guliver

Честото чувство, че сте малко дете и не можете да се справите с даден проблем или пък несигурността ви, са един от белезите, че сте израснали в токсично семейство. Да, това са ви родители и те са ви отгледали, но токсичната страна сформира всички негативни качества в даден индивид. В следващите редове ще ви посочим 5 знака, че сте израснали в токсично семейство. 

Манипулация

Манипулаторът може да бъде един или повече. Обикновено той ви кара да се съмнявате в способностите си и в решенията, които взимате. Често дори припомня стари случки от миналото, в които сте сгрешили, за да ви сломи. Разиграва дори сцени, в които да ви накара да се почувствате виновни за неговото нещастие. 

Никой не подозира, че тези 6 неща могат да провалят всяка първа среща

Първата среща обикновено се помни цял живот. Тя е съпроводена от пърхащи пеперуди в стомаха, трепети и вълнения. Много внимавайте да не...

Не се доверявате на другите

Когато човек е възпитан в среда, в която е бил потискан, лъган, подценяван, трудно би изградил здрави приятелства и любовни връзки. Обикновено би се съмнявал в това, че хората го ценят и обичат, в обещанията, които му се дават. Очакванията са, че другите няма да ни дадат с нужната любов и внимание, ще ни лъжат, разочароват и няма да вярват в нас.

Трудно се справят с провалите

Децата, които са били сравнявани с други или към тях е имало големи изисквания, трудно се справят, когато се провалят. Всички тези сравнения, очаквания, неодобрения се отразяват на самочувствието и самооценката. Следователно дори една малка грешка или провал могат да накарат детето да се съмнява в себе си и да има ниско самочувствие. Това се засилва, когато детето стане възрастен и се отразява на цялата му представа за себе си. 

Най-честите причини за провалените бракове и връзки

Дори най-успешните бракове бележат своите възходи и падения. За да оцелеят отношенията между партньорите, трябва умело да се управляват...

Критичност към себе си

Ниската самооценка кара детето да бъде критично към себе си и да си мисли, че не заслужава нищо добро или пък, че няма да постигне нищо в живота си. 

Не изразявате емоциите си или се срамувате от тях

Токсичното семейство никога не дава възможност на детето да изрази своите емоции. Напротив то е обвинявано, че чрез тях то е допринесло за утежняване на обстановката. На по-късен етап децата задържат своите емоции, трудно могат да определят какво чувстват или какво мислят и искат в живота си.

Последствията от токсичното семейство могат да се преодолеят. Да, понякога това става чрез вътрешната ни сила, но понякога трябва и намеса на специалист. Ако се разпознавате в някое от тези неща, то не се притеснявайте да потърсите терапевт, който да ви помогне да ги преодолеете и да живеете пълноценен живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Чай каркаде - топъл или студен се пие

Параноици: Зодиите, които винаги мислят, че партньора им изневерява

Мразят самотата: Тези зодии винаги са във връзка

5 безполезни продукта, за които редовно харчим много пари

7 съвета за избор на цветове за стените вкъщи

Невероятни: Това е жената с най-красивите очи в света (СНИМКИ)

Причини защо да не гладите спалното си бельо

Съберете цифрите си на раждане и надникнете в бъдещето

Как да се научите да управлявате собствените си сънища: 5 ефективни метода

Могат ли бременните жени да отидат на гробища: какво казват магьосниците и свещениците?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com