50% от защитените територии на ЮНЕСКО са обект на бракониерство

3467
50% от защитените територии на ЮНЕСКО са обект на бракониерство
Снимка: БГНЕС

Близо половината от 200-те защитени територии, включени в Световното наследство на ЮНЕСКО, са жертва на бракониерство или на незаконна сеч, алармира неправителствената организация WWF в свой доклад.

„Видовете, включени в CITES /Международната конвенция за животинските и растителните видове, заплашени от изчезване/ са жертва на незаконно унищожаване в 45% от природните паркове, включени в Световното наследство на ЮНЕСКО, алармира организяацията.

Сечеш без разрешение и те хващат - шансът за глоба е едно към пет

Само една пета от актовете, свързани с незаконна сеч и бракониерство срещу дивеча, влизат в сила, коментира в Русе председателят на С...

Близо една трета от тигрите и 40% от всички африкански слонове живеят в защитени територии. Те понякога представляват последните места за живеене на заплашените видове. Такъв е случаят с носорозите на Ява в Индонезия или на калифорнийската морска свиня в Мексиканския залив. Според доклада за бракониерство на застрашени или уязвими видове – основно слонове, носорози и тигри, се сигнализира в най-малко 43 обекта на Световното наследство. За незаконно унищожаване на ценни растителни видове като розовото дърво и абаноса, се съобщава в 26 защитени територии. Незаконен риболов има в 18 от 39-те морски и крайбрежни територии, намиращи се под защитата на ЮНЕСКО.

От WFF подчертават, че мащабите на въпросните действия в ущърб на природата трудно могат да се оценят именно заради нелегалния им характер, пише БГНЕС. Бракониерството в защитените територии на ЮНЕСКО поставя под заплаха не само видовете, но и местната икономика, намалявайки привлекателността на тези райони за туристите, които идват да виждат животните в естествената им среда.

Според WWF бракониерството на слонове лишава ежегодно африканския континент от 25 млн. долара приходи от туристи. Черният пазар за животински и растителни видове се нарежда на четвърто място на незаконната търговия след наркотрафика, изработването на фалшиви стоки и трафика на хора, сочи още докладът. Той носи годишно печалби между 15 и 20 млрд. долара. Незаконната търговия с дървесина е отговорна за 90% от обезлесяването в големите тропически държави и е на стойност между 30 и 100 млрд. долара годишно, алармира WWF.

Снимка: Архив

WWF: Несигурно бъдеще очаква милиони хора, зависещи от рибата като източник на протеин

Според нов доклад за бъдещето на глобалното предлагане на риба, представен в сряда от WWF, до 2050 г. милиони хора от развиващите се ст...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Защо Гергьовден е "Ден на храбростта и Българската армия"?

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com