6 доказателства, че готвенето в чугунен тиган е по-здравословно!

12634
6 доказателства, че готвенето в чугунен тиган е по-здравословно!
Снимка: iStock/Guliver

Не само храната е важна, но и как я приготвяме. Тенджерите и тиганите, с които готвим, са също толкова важни, колкото и храната, която влиза в тях.

6 ползи от готвенето в чугун

1. Естествено незалепващо

Когато се използват правилно, чугунените тигани естествено не залепват и не съдържат вредните химикалите, характерни за тефлоновите съдове.

2. Лесен за почистване

От баба знам за тези 3 убиеца на мазното по тигана!

Чистотата в кухнята е гаранция за здраве и е лицето на стопанката на къщата. Всяка жена има свои малки трикове за постигане на перфектн...

След като храната ви е готова, просто сервирайте, изпразвайки тигана. Докато тиганът е все още горещ (и вероятно го държите за дръжката с гореща ръкавица), сложете го под гореща течаща вода, изстържете всички парчета храна с металната си шпатула. Върнете тигана на котлона, за да изсъхне, избършете с хартиена кърпа, потопена в малко олио, и се насладете на храненето. Това ще ви отнеме не повече от половин минута.

3. Подсилва храната с желязо

Киселите храни и тези, приготвени за по-дълги периоди от време, натрупват най-много желязо. Доматеният сос, например, има 87,5 mg желязо, когато се готви в чугунен тиган, но само 3,0 mg, когато се готви в керамичен тиган. Дори некиселинните и бързо приготвящите се храни, като яйца и пържени картофи, средно увеличават пет пъти съдържанието на желязо, когато се готвят в железен тиган.

4. Евтини

Чугунът остава едни от най-евтините съдове за готвене на пазара. И тъй като чугунът трае вечно, това е еднократна покупка.

Тайната за почистване на изгорял тиган със сода за хляб

Всеки, дори и най-опитният готвач, може да има кулинарна злополука, след което той ще търси подкрепа и отговори на въпроса как да почис...

5. Те са (почти) неразрушими

Дори и най-старият и замърсен чугунен тиган, след намесата на телена четка, ще изглежда като чисто нов.  Хората използват такива тигани когато се събират на открито и редовно се поставя директно на лагерния огън, когато се правят излети. Те са почти неразрушими. И за разлика от всички други съдове за готвене, чугунът става по-добър с възрастта. При всяко използване повърхността за готвене става по-гладка, което позволява на маслото да прониква и непрекъснато да подобрява визията му.

Но при тиганите с незалепващо покритие, ако веднъж случайно използвате метална шпатула, вече са за коша. Наистина, спрете да готвите с надраскана незалепваща част. Дори ако вашата незалепваща повърхност не е надраскана, всички съдове за готвене, които изискват да използвате пластмасови прибори, са вредни. Готвенето с пластмасова шпатула разтапя малки парченца пластмаса в храната ви. Наистина, няма основателна причина да притежавате незалепващ тиган или пластмасови шпатули, когато имате чугун!

6. Равна температура на готвене

Чугунените тигани са доста тежки и теглото им е част от магията им, което им позволява да задържат топлина по-дълго от повечето други тигани. Това работи добре, независимо дали печете пържола на висока температура или задушавате яхния на ниска температура. Ако нямате най-надеждната печка, чугуненият тиган може да ви помогне да предотвратите случайно изгаряне на вечерята. Неизгорялата вечеря винаги е печеливша!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com