6 натурани средства, с които ще се избавите от зъбобола

3922
6 натурани средства, с които ще се избавите от зъбобола
Снимка: iStock

Източникът на зъбобол, като правило, е кариес или зъбен абсцес. Болката се появява в резултат на възпаление на зъбния нерв или пулпата (съединителна тъкан, която запълва кухината на зъба) и превръща ежедневието ни (особено през нощта) в истински кошмар. Редица природни средства биха помогнали за облекчаването на това незавидно състояние. Основното което  може да бъде  запомнено е, че тези методи не биха могли да заменят посещаването при зъболекар и е само временна мярка. Нека ви дадем идеи за 6 натурални средства, с които ще се избавите от зъбобола.

1.     Мокър компрес с глина

Глината, нанесена върху кожата, има способността да изтегля токсините от дълбоките тъкани, облекчавайки възпалението в болезнената област. За да приготвите компрес, смесвате три-четири супени лъжици глина на прах с вода в стъклена купа, до образуването на еднородна смес. Получената смес се нанася върху кожата в зоната, където изпитвате болка. Слоят на такъв компрес трябва да е достатъчно дебел (най-малко 1 см). Оставете глината за около 2 часа, след което, ако е необходимо, направете нов компрес.

2.     Карамфил

Карамфилът е известен със своите аналгетични и антисептични свойства. Сложете 2-3 скилидки върху езика и ги напоете със слюнка. Прехвърлете получената каша върху болния зъб и леко стиснете челюстите си, за да изстискате сока от нея. Може да сложите и карамфил между бузата и зъба. Това лекарство е подходящо за всички, но поради специфичния, доста силен вкус на карамфил, децата може да не го харесат.

3.     Леден компрес

Студът, който спестява почти всяка болка, има противовъзпалителен и аналгетичен ефект. Поставяте 2-3 кубчета лед в найлонов плик и нанасяте върху засегнатото място. Оставяте компреса да подейства. Направете пауза и повторете, ако е необходимо.

Важно! Някои хора са свръхчувствителни към студ. В този случай студеният компрес само ще увеличи болката, особено ако е свързана с повишена чувствителност на венците.

4.     Изплакване с оцет

Оцетът действа дразнещо върху лигавицата на устата. Увеличава притока на кръв и активира клетъчния метаболизъм, което намалява болката и насърчава бързото оздравяване.

Зъбобол през нощта - как да го облекчим?

Зъбоболът е неприятно, много болезнено явление. То е особено чувствителна през нощта. Появата му води до много нежелани последици. Отсл...

Взема се една чаена лъжица оцет  и се разтваря в чаша с вода, след което устата се изплаква с разтвора, като се фокусирате върху болното място. Повторете тази процедура, после изплакнете с вода устата си. Този инструмент не се препоръчва за хора със свръхчувствителност към киселини.

5.     Чесън

Освен противовъзпалително и аналгетично действие, чесънът има изразен антимикробен ефект. Счукайте 1-2 скилидки чесън, до образуването на еднородна смес. Маже се тази каша върху болния зъб за 3-5 минути. Препоръчително е процедурата да се повтори няколко пъти през деня.

6.     Масло от лавандула

Лавандулата е лекарствено растение с изключителни успокояващи свойства. Има противовъзпалителен, релаксиращ и аналгетичен ефект. Нанесете 2-3 капки масло от лавандула върху болезненото място директно и процедурата може да бъде повторена няколко пъти. Предимството на това средство е, че етеричното масло от лавандула действа нежно и добре се понася от абсолютно всички.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 стайни растения, които ви помагат да отслабнете с чудодейната си енергия

Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците

Експерт: Струва ли си да купувате по-скъп шампоан?

Експерт: Качественото месо се познава още в магазина по това

Досега сте яли сиренето грешно - ето как е правилно

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Стихотворение за 24 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 24 април 2024

Таро хороскоп за 24 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com