6 символа на социализма предизвикват умиление у хората, щом чуят за тях

4785
6 символа на социализма предизвикват умиление у хората, щом чуят за тях
Снимка: https://pixabay.com

Много хора гледат с тъга и носталгия към миналото и социализма. Все пак това са години, от които има какво да ни липсва.

Вижте кои 6 символа на социализма предизвикват умиление у хората, щом чуят за тях.

Гащи за Гагарин: абсурди от живота в Съветския съюз

Какъв беше животът в СССР? Повсеместни алкохолизъм, корупция и репресии, но затова пък липсват най-елементарни стоки и услуги. А трагед...

Чушкопекът – това изобретение е спасило не е едно и две домакинства през зимата. Може би се е срещало и във вашия дом и като деца сте стояли край него заедно с бабите и дядовците си, докато чушките са пукали вътре. Един прекрасен спомен от тази епоха, който ще пазим вечно, макар и до днес по магазините да се предлага този полезен уред.

Москвич – истинска легендарна кола. Истинска мечта за всеки, който има право да кара автомобил. Тогава тази марка беше една от най-разпространените, а днес, ако се види, е истинска находка. В миналото за кола се е чакало с години и получаването ѝ е било най-чаканото нещо.

Да имаш връзки – не че и сега не е така, но тогава всичко ставаше с връзки, дори пазаруването. Купуването на цветен телевизор, хубав хладилник или друга техника – за тези неща се търсеха познати хора, които да уредят най-добрата покупка. Който има нужда от качествени обувки, търси свой познат, който работи в такъв магазин и може да помогне. Всичко се случваше с връзки и сякаш, когато продажбата се осъществеше, хората я оценяваха повече.

Карта за море – работниците от всяко по-голямо предприятие имаха задължителна почивка на морето, защото то разполагаше с почивна станция там. Това е едно от най-добрите постижения за своето време. Цените бяха ниски, по джоба на всеки, мъжете спокойно водеха цялото си семейство на пълноценна почивка. Станциите разполагаха и със стол за хранене. Хората можеха спокойно да плажуват и да се наслаждават на морето и летния сезон. Лагери имаше и за децата. За две седмиците цената възлизаше на 20 лева. Така всеки можете да прати детето си да лагерува с други деца.

Учени: Носталгията ни помага в пандемията

Спомените от миналото не са просто празно бърборене, но и спасение от тъгата, твърдят изследователите. Носталгията е свързана с добрит...

Манифестациите – те се организираха четири пъти в годината – на 7-ми ноември, 9-ти септември, 1-ви и 24-ти май. Тогава хората показваха своята лоялност към държавното и партийното ръководство. Хората се обличаха празнично, защото тези дни се приемаха като големи празници и поводи за радост. След тържеството, хората се местеха в ресторантите, за да продължат отбелязването на деня.

Бригади – вероятно сте чували разкази на хора за ходенето по бригади – как са брали розов цвят, домати, плодове, пипер и други. Бригадите бяха важна част от живота на всеки. Учеха на труд и дисциплина. Един по-различен, интересен и полезен начин човек да прекара лятото. Успешно завършената бригада се награждаваше със специална значка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да накараме срамежливия човек да се отпусне?

Колко калории се изгарят по време на сън?

Великден 2024: Най-силните молитви за здраве, изцеление и защита

Как да запазите лимоните свежи за по-дълго време?

Ето няколко идеи как може да се използва стар козунак!

Цветето, което всеки трябва да има в дома си за Великден - то носи щастие и късмет

Зодиите, които нямат филтър на устата си

3 растения, които влияят положително на психиката ни. Ето защо трябва да присъстват във всеки дом!

С тези подправки агнешкото месо ще се превърне в незабравимо ястие

Как се празнува Великден в различните страни: 9 необичайни традиции

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com