7 причини, заради които трябва да спрете да пиете литри кафе веднага

761
7 причини, заради които трябва да спрете да пиете литри кафе веднага
Снимка: iStock

За мнозина кафето е жизненоважна напитка, особено сутрин. За тях това е единственият начин да се развеселят сутрин. Това вещество наистина подобрява производителността и повишава мозъчната активност. Но има куп странични ефекти, които надхвърлят всички ползи от използването му. Защо тази напитка е толкова опасна в големи количества?

1. Кафето може да навреди на хората с хронични заболявания

Някои хора въобще не могат да пият кафе. Може да влоши здравето на хората със сърдечни заболявания, като хипертония и такива, които са предразположени към нервна превъзбуда. Това важи и за хората, които имат проблеми със съня.

Кафе с канела - за какво помага

2. На лицето ви ще се появят бръчки

Вредата от разтворимото кафе ще стане бързо забележима, ако го пиете твърде често. Пиенето може да причини кожни проблеми, включително акне и бръчки. В резултат на това, в продължение на няколко години на употреба външният вид на човек може да се влоши.

3. Кафето може да причини диабет

Рядко хората пият кафето без захар, а консумацията на няколко кафета със захар, сметана и сиропи може може да доведе до развитие на захарен диабет.

4. Развива се кофеинова зависимост

Сигурно мнозина вече са установили, че е много трудно да спрат кафето. Буквално са станали зависими от него. Подобна зависимост все още не е доказана от медицината.

Ако вече сте се отказали от кафето, се чувствате много сънливи в продължение на няколко дни. Освен това ще бъде много трудно да се ободрите сутрин без тази напитка.

Някои любители на кафе изпитват още по-неприятни последици, когато се опитват да се откажат от кофеина, а именно бърза умора, лошо настроение и невъзможност за концентрация.

Кафе - вдига или сваля пикочната киселина

5. Ръцете започват да треперят

Кафето може дори да причини тремор. Много фенове на кафето се оплакват от треперене на ръцете. През деня тези симптоми пречат на човек да се съсредоточи върху работата и да я върши добре.

6. Полезните микроелементи напускат тялото

Друга причина, поради която кафето е вредно: води до изтичане на важни вещества от тялото. Ако дневната доа кафе надвишава 500 милилитра, организма ще започне да губи калций и магнезий. Ще се появят раздразнителност и апатия.

7. Може да се случи предозиране с кафе

Много хора не се замислят дали кафето в големи количества е вредно. В резултат на това прекаляват с напитката през деня – пият по пет-десет чаши. Но ако пиете твърде много кофеин, рискувате предозиране. Ако това се случи, сърцето на човека ще започне да бие по-бързо и тялото ще започне да се поти активно. Много хора дори установяват, че мислите им се объркват, когато прекалят с кафето.

Колко кафе е безопасно за пиене и трябва ли да се откажете от него?

Не е необходимо напълно да се отказвате от напитката, особено след като е малко вероятно да успеете. Но трябва да започнете да контролирате стриктно обема на потреблението му. Така че, препоръчва се да се пият не повече от три чаши от 150 милилитра на ден (общо - максимум 450 милилитра). Тогава нито един от горните симптоми няма да ви безпокои.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com