7 птици, които не могат да летят

20526
7 птици, които не могат да летят
Снимка: iStock/Guliver

Искало ли ви се е някога да сте орел, който се издига високо над земята? Или митичният феникс, който се издига от пепелта? Векове наред хората са наблюдавали с копнеж как птиците се издигат скрилете си и са изпитвали известна завист. Но какво да кажем за птиците, които не летят? Човек би си помислил, че те изпитват неприязън към свободно летящите си братовчеди, но тези птици са също толкова страхотни сами по себе си. Тези 7 птици не могат да летят, но въпреки това вероятно ще им завидите.

11 въпроса и отговори за птиците

ПИНГВИНИ

Никой списък на нелетящите птици не би бил пълен без пингвина. Всичките 18 вида пингвини не могат да летят и всъщност са по-добре устроени за плуване и гмуркане, където прекарват по-голямата част от времето си. Късите им крака и набитото им телосложение им придават характерна куцукаща походка. Макар че хората обикновено свързват пингвините с Антарктида, повечето видове живеят на по-високи географски ширини. Няколко от тях дори живеят в умерен климат, а галапагоският пингвин всъщност живее на екватора. Тези птици са и изключително романтични. Пингвините са предимно моногамни и всеки сезон търсят едни и същи партньори, дори сред стотиците или дори хилядите птици, които могат да живеят в тяхната колония.

ПАРАХОДНА ПАТИЦА

Три от четирите вида параплаващи патици са нелетящи. Но дори и при летящите видове някои мъжки са твърде тежки, за да се издигнат. Тези южноамерикански патици са спечелили името си, като са тичали по водата и са размахвали криле като колелата на параход. Те ги използват и за други форми на размахване. Известни са с агресивността си и с това, че водят епични, кървави битки помежду си заради спорове за територия. Известно е дори, че убиват водоплаващи птици, които са няколко пъти по-големи от тях.

Как чуват птиците?

ЩРАУС

Могъщият щраус е истинският цар на птиците. Най-голямата жива птица, щраусът може да достигне височина до близо 3 метра и да тежи повече от 300 килограма. Яйцата им също са най-големите в света - около 12 сантиметра в диаметър и 3 килограма тегло. Мощните им крака могат да ритат в защита и да бягат със скорост до 70 километра в час из откритите земи на Африка, където живеят. И ако това не е достатъчно, те имат дълги и луксозни мигли.

КИВИ

В Нова Зеландия се срещат пет вида киви - кафяви птици с размерите на пиле. Те имат скрити остатъчни крила и меки, подобни на косми пера. За разлика от другите птици ноздрите на кивито са на върха на носа, а не в основата му. Тези странни малки птици заслужават да им се възхищавате - женските снасят яйца, които могат да достигнат тегло до 1 килограм. В сравнение с размера на птицата това е най-голямото яйце от всички живи видове.

Горд ястреб или страхливо врабче: Каква птица сте според зодията си?

КАКАПО

Какапо, известен още като "папагал-сова", е нощен папагал и има лице на сова, стойка на пингвин и походка на патица. Той е наистина странна птица, но и красива, с яркозелено-кафяви пера. Може да достигне дължина до 60 сантиметра и е най-тежкият папагал в света. Мъжките издават характерен бумтящ вик, който звучи като еднопръстна група, която може да се чуе на разстояние до половин километър!

ТАКАХЕ

Тази средно голяма птица от Нова Зеландия е майстор на криеницата. Смята се, че е изчезнала в края на XIX в., докато не е открита отново през 1948 г. Тя е и колоритен герой с ярко синьо и зелено оперение и червена човка. За тази птица е забележително дълголетна. Може да живее до 20 години.

Как да опазим черешите от птиците?

КАСОВАРИ

Касоварите са птици, с които не искате да си играете. Тази гигантска птица, родом от Австралия и околните острови, е от тежката категория. Единствената по-тежка птица е щраусът. Сякаш това не е достатъчно, но на средния пръст на всеки крак касоварите имат зловещ кинжалоподобен нокът, който може да достигне до 10 сантиметра дължина и са известни с това, че убиват хора. Ако обаче смъртоносната сила не ви допада, все още можете да се възхищавате на техния вид. Тези птици имат цветни шлемове или каскети, направени от кератин (като човешките нокти). А плюшените им пера на гърба приличат на бляскави кожени наметала. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да се предпазите от мълнии: Не носете чадър, не говорете по телефона

Пречистване на организма и отслабване с безглутенова диета

15 неочевидни начина за използване на това евтино мазило

Защо не трябва да засадите папрати в близост до ваканционния си дом?

Подправката, с която тоалетната винаги блести от чистота

Какво ви вещаят сънищата за закупуване на къща, апартамент или лятна вила?

Славянски думи за защита, които ще ви предпазят от неприятности и ще ви дадат сила

Тези 11 ситуации показват, че душите на починали близки искат да се свържат с вас

Хванаха пътник на самолет пътувал в багажното отделение над седалките (ВИДЕО)

Как се пише: съдба или садба?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com