8 интересни факта как влияе дъвченето на дъвкa на тялото ни

6495
8 интересни факта как влияе дъвченето на дъвкa на тялото ни
Снимка: iStock/Guliver

Първообразът на дъвката се е появил в дълбока древност, когато нашите прадеди са използвали различни видове дървена смола – за почистване, ароматизиране и здраве на устната кухина. Днес дъвката е неделима част от живота ни и огромен бизнес, разбира се. През 1869 г. американският зъболекар Уилям Семпъл получава първия патент за дъвка. Дъвката не само освежава дъха ни, но оказва влияние и върху други части на тялото. Ето 8 интересни факта за влиянието на дъвченето на дъвка:

1. Намалява стреса и безпокойството

Забелязали ли сте, че когато сте нервни, си гризете ноктите? Същата концепция се прилага и с дъвката - дъвченето ѝ е чудесен заместител на този неприятен навик. Дъвченето на дъвка значително намалява нивото на кортизол, хормонът на стреса. 

2. Помага при отслабване

Ако имате навика често да похапвате, дори и между храненията, дъвченето на дъвка е чудесен начин да заместите храната. Ако свикнете да слагате дъвка в устата си всеки път, когато огладнеете, постепенно чувството ви за апетит ще намалее. Установено е, че след дъвчене на дъвка човек приема около 60% по-малко калории на обяд, отколкото ако не е дъвчел дъвка преди това.

3. Помага при гадене

Случва ли ви се често да ви се гади – сутрин или по време на път? Дъвката е най-бързото ви и безопасно лекарство. Особено помага, ако е с джинджифил. Специалисти смятат дори, че дъвченето на дъвка е по-ефективно при гадене, отколкото приемането на медикаменти.

4. Помага при запек

Ако страдате от запек, не прибягвайте до медикаменти, а опитайте този по-прост и по-евтин метод. Дъвченето на дъвка стимулира дейността на червата  и подобрява перисталтиката. Използва се и след операции, особено след раждане със секцио.

Какво ще се случи с организма ни, ако глътнем дъвка

Всички сме гълтали дъвка като малки. Всички сме чували какви ли не твърдения по темата какво би се случило с тялото ни. Дали ще остан...

5. Предотвратява кариеси

Може би най-популярната полза от дъвченето на дъвки е свързана с устната хигиена. Дъвките без захар помагат за почистване на остатъците от храна по зъбите, което предотвратява появата на бактерии, които причиняват разрушаване на зъбите. Предпазва също от зъбен камък и стимулира имунитета на устната кухина.

6. Повишава самоувереността

Психолози твърдят, че дъвченето на дъвка води до по-висока самоувереност. Забелязали ли сте, че когато отивате на важна среща или ви предстои интервю, инстинктивно търсите дъвка.

Бабините методи, които лекуват безотказно

Преди появата на съвременната наука, нашите предци трябвало да прибягват до други методи за лечение на своите заболявания. Те използвал...

7. Облекчава болката в ушите

Летенето със самолет е вълнуващо преживяване, но промяната в атмосферното налягане не е много приятна. За да намалите болката в ушите, трябва да се прозявате или преглъщате, което, разбирате, би изглеждало доста нелепо пред останалите пътници. Затова дъвчете дъвка. Движението на челюстта и производството на слюнка, които дъвченето активира, ефективно съдействат за уравновесяване налягането в ушите. Когато летите със самолет, не забравяйте да си купите пакетче дъвки.

8. Помага за възстановяване на организма след операции на стомаха

Лекари препоръчват на пациенти да дъвчат дъвка след операция на стомаха. Това подобрява правилното функциониране на червата. Според статия в Urology дъвченето 3 до 5 пъти дневно спестява поне 2 дни болничен престой.

Разбира се, всички ползи се отнасят за дъвки без захар. И дъвчете дъвка елегантно и ненатрапчиво, защото в противен случай се счита за неуважително към събеседника.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Какво се дава на лазарките по традиция?

Как лесно да познаем чистия мед?

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com