8 жеста, издаващи лъжата

8530
8 жеста, издаващи лъжата
Снимка: Thinkstock / Guliver

Жестовете и мимиките са извор на информация за реалните мисли и чувства на човека, който може да ни посочи прикритите истини. Лъжата лесно може да бъде разпозната, ако владеем езика на жестовете и се вглеждаме в тях. Вместо да се чудите дали човекът срещу вас е искрен и какво реално смята, погледнете жестовете му, те са ценен източник на информация.

8 жеста, издаващи лъжата:

1.       Докосване по носа

Лъжецът често пипа върха на носа си. Вероятно при лъжа се притеснява, това води до промяна на кръвно налягане и съответно до усещания именно в носа. На подобен принцип – промяна на физически показатели – се основава и детекторът на лъжата.

2.       Прикриване на устата

В книгата си „Езикът на интонацията, мимикрията и жестовете“ след много наблюдения и изследвания авторът Биркенбел сочи покриването на устата като красноречиво доказателство за лъжа. Лъжците се притесняват да не бъдат разкрити и подсъзнателно прикриват устата си, за да прикрият опита си да измамят. Не само закриването на устата, но и честото докосване на устните по време на говорене, сочат същото. А какво означава, ако вие говорите, а събеседникът ви закрива устата си? Внимавайте – не ви вярва, ако мамите, разкрити сте.

3.       Потриване на клепачите

Лъжецът не може да устои на погледа ви, трудно му е да гледа в очите ви, защото се страхува, че ще разкриете лъжата. Той се опитва да избяга от погледа ви, като търси оправдание за това. Какво по-добро оправдание от търкането на очите. Това му дава възможност да ги затвори и да избяга от погледа ви.

Оставете ТЕЗИ лъжи зад гърба си и продължете напред

Всеки от нас има моменти, в които се чувства несигурен или гледа на нещата по погрешен начин. Има убеждения, които с времето хората око...

4.       Разхлабване на вратовръзката

Този жест издава нервност. Когато човек е напрегнат, а той е напрегнат, когато лъже, физическите му усещания водят до задух и капчици пот, има нуждата от повече пространство и въздух и подсъзнателно дърпа вратовръзката си, за да я разхлаби. Дамите пък разкопчават копче от ризата си около врата. Потните длани са още едно доказателство, че сте на прав път – мамят ви.

5.       Докосване на ухото

Промените на чисто физическо ниво, които се случват в тялото ни по време на лъжа, водят не само до дискомфорт в областта на носа, но и в тази на ушите. Лъжецът, говорещ ви неистини, ще докосва ушите си, ще ги почесва и потрива. Това е знак да проверите думите му и да потърсите истината.

6.       Игра с предмет

7 знака, че ви лъжат

Хората не могат винаги да контролат посланията на тялото си. Понякога жестовете и езикът на тялото казват повече от думите. Ето няколко...

Лъжецът е неспокоен. Ръцете му също. Той може да върти пръстена си, играе с кичур коса, с гривна или часовник. Може да е свалил очилата си и да играе с дръжките им. Всяко подобно движение на ръцете, което е неоправдано и е системно по време на разговор, сочи, че трябва да внимавате дали човекът срещу вас е искрен.

7.       Промяна на посоката на погледа

Къде гледа човекът, който казва истината? Проверете с въпрос, на който знаете отговора. Така ще научите посоката. После попитайте друг, от чиито отговор се вълнувате. Ако очните ябълки неусетно се движат в друга посока – това разкрива лъжата. Лесно ще я разпознаете.

8.       Промяна в гласа

Промяна в тембъра, треперене, снижаване на гласа – човекът срещу вас не казва всичко или откровено лъже. Внимавайте с доверието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на зодиите, които пленяват с красота и остър интелект

Кулинарна приказка: 5 интернационални ресторанта в София

Какво е бронирано кафе и защо хората го пият?

Тези зодии са сродни души на Телец

Повече въздух и още 3 начина да предотвратите развалянето на храна в хладилника

На 8 май манифестираме желания по Новолуние, ето как

Защо растителното мляко може да е опасно?

Топ 4 на най-манипулативните зодии

Тези 6 фрази показват, че сте щастлив човек!

5 подли хранителни навици, които могат да доведат до киселини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com