8 тайни функции на смартфона, които ще улеснят живота ви

4110
8 тайни функции на смартфона, които ще улеснят живота ви
Снимка: iStock/Guliver

Смартфоните улесниха живота ни. Имат почти всички важни функции - телефон, камера, будилник, калкулатор, часовник, хронометър и таймер, календар, имейл и социални мрежи, интернет, текстови редактори. Но дори и със смартфон понякога може да е трудно да изпълните някоя задача. Съставихме селекция от осем скрити функции, които ще улеснят работата с вашия телефон.

Дълга екранна снимка

Не винаги необходимата информация е поставена в една екранна снимка. Трябва да направите втора, трета. Това е неудобно, трудно е да се намери правилният кадър сред няколко еднакви кадъра. Android има способността да прави дълга екранна снимка. В зависимост от марката и модела на устройството, функцията може да се нарича по различен начин: „Още заснемане“, „Scrollshot“, „Screenshot+“, „Scroll capture“ и други опции. Има модели смартфони, при които може да се направи дълга екранна снимка след създаване на обикновен екран. Щраквате върху миниатюрата на снимката, щракнете върху желания бутон и след това плъзнете надолу по екрана. Дългата екранна снимка ще бъде запазена автоматично. Ако функцията за дълга екранна снимка не е налична във вашия смартфон, можете да изтеглите специално приложение. Например Longshot.

Каква е разликата между смартфон и мобилен телефон – предимства и недостатъци

Управление с жестове

Можете да настроите камерата да се включва бързо на вашия смартфон. Няма да е необходимо да правите поредица от дълги действия, просто задръжте бутоните на устройството. За да настроите бързо включване на камерата, отидете в раздела „Достъпност“ или „Разширени настройки“ в настройките на смартфона. Камерата може да се управлява с жестове. Някои модели устройства реагират на отворена длан. Показвате я на камерата – и снимката е готова. При други устройства трябва да махнете с ръка, да покажете отворена длан, да свиете юмрук, да огънете палеца си и да покажете Peace.

Перфектни снимки без софтуер

PlayMarket и AppStore са пълни със софтуери за редактиране на снимки. Преди да изтеглите някои от тях, проверете възможностите на вашия смартфон. Може би вграденият редактор вече има необходимите инструменти? Отворете която и да е снимка и щракнете върху бутона „Редактиране“. Ще намерите настройки за яркост и контраст, баланс на бялото, голям брой филтри, бутон за изрязване на снимка и други интересни неща. Вашият смартфон може да прилага филтри, докато снимате. За да проверите това, отидете в настройките на камерата. Никой не е отменил различните режими на снимане. Портрет, нощ, панорама, широкоъгълен, макро - погледнете в настройките на камерата дали имате такива режими. Тогава не е необходимо да изтегляте допълнителни програми.

Хранилище за секретни приложения

Някои смартфони имат способността да създават второ пространство.  С второто пространство смартфонът може да бъде разделен на две части: работен и личен. Но тази функция не е налична на всички устройства и всеки човек има такива приложения, които би искал да скрие от хората. Кликнете върху иконата на приложението. В опциите изберете елемента „Скриване / показване“ и маркирайте услугите, които искате да скриете. Ако имате нужда от програмата, можете да я отворите през списъка с всички приложения.

Показване на трудновидими елементи

Може да е трудно да видите някои малки елементи на екрана. Имаме нужда от увеличение и тук ще ни помогне лупа. Активира се чрез „Достъпност“ или „Разширени настройки“.

Разберете какво е смарт телефон

Работа в две приложения едновременно

Тази функция е достъпна за смартфони с Android 9.0 и по-нови операционни системи. Удобна функция, когато трябва да използвате две приложения наведнъж без да превключвате. Например, когато трябва да направите изчисления въз основа на изпратените данни. Отгоре отваряте файла с данни, отдолу – калкулатора и готово. Функцията се редактира в настройките на смартфона в „Разширени настройки“ - раздел „Бутони и жестове“.

Обадете се на последния набран номер с две кликвания

Отворете приложението за обаждане. Кликнете два пъти върху иконата на тръбата. При първото натискане ще се появи последният изходящ номер, при второто натискане смартфонът ще започне да се обажда на този номер.

Клониране на приложение

От значение е за феновете на социалните мрежи, които могат да имат повече от един акаунт в едно приложение. За да не превключвате всеки път, създайте копие на програмата. Влизате в настройките, търсите секцията „Клониране на приложения“. Избирате желаното приложение, създавате негово копие и даваме име. На работния плот ще се появи икона за клониране.

Знаейки какви скрити функции има вашия смартфон и как да ги настроите, всеки потребител може да улесни живота си. Няма нужда да изтегляте ненужни приложения и да запълвате паметта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 22 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 22 май /валутен калкулатор/

Знаете ли колко е дълга Стара Планина

5 мощни талисмана за късмет, успех и пари

Отношенията ви са в криза? 4 знака, че Вселената тества връзката ви

Как да върнем страстта във връзката си?

3-те принципа, върху които се гради щастливият семеен живот

Как да превърнете вазата в талисман за сбъдване на желания?

5 неща за себе си, които трябва да кажете само на мъжа, за когото ще се омъжите

Модните тенденции, които се върнаха от миналото и защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com