8 трика, с които може да получите каквото искате

4844
8 трика, с които може да получите каквото искате
Снимка: iStock

Много хора манипулират другите, за да получат това, което искат. Ето няколко трика, които ще ви помогнат да разпознаете методите на манипулаторите. Ако искате да разберете кога вас ви манипулират и искат от вас да получат нещо, пак ще ви е от полза. Така ще знаете как да не попадате в психологически капан. 

1. СЕНЗАЦИЯ И НАСТОЙЧИВОСТ
Стремежът да си част от общност е важна примитивна нужда. Сайтовете за хотелски резервация често използват този трик. Сигурно сте виждали подобни фрази “Само една стая остана! Същата стая беше току-що резервирана! 2-ма души разглеждат тази реклама сега”. В 90% от случаите това е трик.

Житейски трикове, които улесняват живота ни

Полезни съвети за всички поводи ще бъдат полезни за хора от всички възрасти, независимо от техния социален статус, ниво на материално б...

2. СМЕСВАНЕ НА ФАКТИ И МНЕНИЯ
Главната задача на всеки манипулатор е да ви постави в илюзорна среда, за да не забележите манипулирането и да си мислите, че това е стечение на обстоятелства. Например, ако искате да уволните някого, първо ще представите, че той се справя зле. Така ще изглежда, че той е виновен за уволнението си. Не се хващайте, оценявайте собствените си качества. 

3. АКТИВИРАНЕ НА СТЕРЕОТИПИ
Лев Толстой е казал “Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно по своему”. Когато следваме стереотипи, ние подсъзнателно ги проектираме върху нашия живот. Причината за това е примитивната ни нужда да се почувстваме едно цяло с другите. Ако искате да сте като някой друг, помислете откъде идва това.

4. ЕЛИМИНИРАНЕ НА МИСЛЕНЕТО
Главната задача на кукловода е да елиминира вниманието на жертвата и да я лиши от способността да формира логически въпроси. Мислите, че вземате самостоятелни решения, но това е илюзия. Манипулаторът успешно налага идеята в съзнанието ви. Простоси помислете следното: “Какво би се случило, ако не направя това?” Натъжавате се, ако не постигнете собствените си цели, но това не означава, че трябва да ви пука за наложените цели.

5. ВМЕНЯВАНЕ НА ЧУВСТВО НА ВИНА
Може да вмените чувство за вина на някого /техника “врата в лицето”/, ако не ви даде каквото искате. Поискайте нещо голямо, ако не ви го даде, се съгласете на по-малкото. Той се чувства виновен, че не ви е дал каквото искате, а вие все пак получавате нещо. Напр. искате да ви дадат 100 лв. Отказват ви, но ви дават 20. Тако хората изпитват вина, че не са ви дали това, което сте искали.

6. СЛОЖНИ ДУМИ
Когато използваме сложни термини, караме опонента ни да се чувства интелектуално на по-ниско ниво. Може да почувства сериозен дискомфорт заради собствената си некомпетентност. Ако искате тотално да разбиете увереността му, цитирайте прочути хора. Тако може да насочите разговора в желаната от вас посока. 

Зодиите, които са известни като брутални манипулатори

Някои хора просто обичат да контролират умовете на другите според собствените си капризи. Доставя им голямо удоволствие да контролират ...

7. МЕТОДА “ГЬОБЕЛС”
Повечето реклами се базират на този метод. Според него определена идея ви се налага след многократни повторения. Често накрая си казвате “Просто исках да си го купя. Не знам как се появи в пазарската ми чанта”. Жеанието ви всъщност не е случайно, зад него стои многократното повторение на това “какво желаете”.

8. НЕПРОДУКТИВНИ СПОРОВЕ
Според проучване резултатът в 60% от ситуациите е позитивен, ако използвате думата “защото”. Няма значение какво следва. Това е ключова дума, защото звучи много разумно сама по себе си. Подсъзнателно сме склонни да се съгласяваме с опоненти, които често я използват.

Ако искате да имате здравословни взаимоотношения с другите, не използвайте горните трикове. Те са само за информация как да разпознаете кога някой иска да получи всичко от вас и да ви манипулира.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Май месец носи изобилие на тези 4 зодии

30 утвърждения за привличане на мъж в живота ви

4 хитри трика да излезете от токсични отношения

Топ 5 зодии, които са страстни любовници

Яжте и отслабвайте: Идеалните закуски, с които да задвижите метаболизма си

Как да боядисаме яйца без химикали - лесен начин, с който ще изненадате гостите за Великден

Как да се справим с подпухналите очи всяка сутрин?

Понеделник след Великден - как се нарича този ден

Как се пише: посрещна или посрешна?

По какво се познава истинското приятелство?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com